Ελβετία: Πώς ξεκληρίστηκε μια οικογένεια στις Άλπεις – Πάγωσαν σε χιονοθύελλα προσπαθώντας να φτιάξουν καταφύγιο

Μια οικογένεια ξεκληρίστηκε στις Άλπεις, στην Ελβετία, όταν ξεκίνησε να διασχίσει μια δύσκολη διαδρομή, αλλά έπεσε σε χιονοθύελλα. Τα μέλη της οικογένειας ήταν πέντε και επιχείρησαν την διαδρομή σχηματίζοντας μία εξαμελή ομάδα με ακόμα ένα φίλο τους από τη Ελβετία.

Ελβετία: Νεκροί οι πέντε από τους έξι σκιέρ που αγνοούνταν στις Άλπεις

Ο Christian Varone, διοικητής της περιφερειακής αστυνομίας του Valais, στην Ελβετία  δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Σιόν, ότι έξι σκιέρ ξεκίνησαν σε “σχετικά καλές” συνθήκες το Σάββατο, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε γρήγορα. Βρίσκονταν σε μια διαδρομή μεταξύ του θέρετρου της πόλης Ζέρματ, στους πρόποδες του Μάτερχορν, και του χωριού Αρόλα, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία. Οι συγγενείς τους από την πλευρά της Ιταλίας τους περίμεναν το απόγευμα του Σαββάτου και όταν η ομάδα δεν εμφανίστηκε, ειδοποίησαν την αστυνομία.

Άρχισε αμέσως επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αλλά ο καιρός ήταν πολύ δύσκολος και οι επιχειρήσεις δύο φορές ανεστάλησαν λόγω της κακοκαιρίας. Οι  αρχές διάσωσης ξεκίνησαν νέα επιχείρηση την Κυριακή υπό επίσης  δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ο Βαρόνε δήλωσε ότι πέντε από τους έξι σκιέρ ήταν μέλη οικογένειας από την περιοχή του Βαλέ ενώ το έκτο άτομο ζούσε στο Φρίμπουργκ της δυτικής Ελβετίας. Είπε ότι ήταν ηλικίας μεταξύ 21 και 58 ετών, χωρίς να δώσει ονόματα ή περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν διευκρίνισε ποιο άτομο εξακολουθεί να αγνοείται και δεν ανέφερε αν όλα τα θύματα ήταν συγγενείς.

alpeis

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η ομάδα όταν έπεσε στην χιονοθύελλα προσπάθησε να φτιάξει καταφύγιο από χιόνι, αλλά δεν πρόλαβε. Πρόλαβε όμως ένας από τους σκιέρ να μιλήσει τηλεφωνικά με μία από τις ομάδες διάσωσης , ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον εντοπισμό τους κοντά στην κορυφογραμμή “Tête Blanche” (Λευκή Κεφαλή) σε περίπου 3.500 μέτρα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Επειδή οι εκδρομές σκι συνήθως ακολουθούν απροετοίμαστες αλπικές διαδρομές, συνήθως είναι εξοπλισμένες με συσκευές εντοπισμού θέσης και φτυάρια, για να αντιμετωπίζουν τις χιονοστιβάδες. Το τελευταίο σήμα από την ομάδα καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν ήταν ακριβώς  “προφορικό”, δήλωσε αξιωματούχος, αλλά επέτρεψε στις υπηρεσίες διάσωσης να πάρουν μια γενική ιδέα για τη θέση τους.

Αυτό το τηλεφώνημα προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των ομάδων έρευνας. Ωστόσο, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω. Μια άλλη έρευνα, ώρες αργότερα, χρειάστηκε να ανασταλεί επίσης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων χιονοστιβάδας, ισχυρού ανέμου, ομίχλης και κρύου, δήλωσε η αστυνομία.

Οι τεχνικές ομάδες χρησιμοποίησαν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να εντοπίσουν τη θέση των αγνοούμενων ορειβατών. Τελικά χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα που μετέφεραν στη συνέχεια μια ομάδα που περιλάμβανε έναν γιατρό, έναν αστυνομικό και δύο διασώστες σε μια καλύβα στην κορυφή “Dent Blanche”, κοντά στην οποία ανέσυραν τα πέντε πτώματα.

Οι Ελβετοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι διεξάγεται έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους.  Η αναζήτηση του έκτου ατόμου συνεχίζεται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ