Εκλογή Πάπα: Πώς βγαίνει ο λευκός καπνός;

Εκλογή Πάπα: Πώς βγαίνει ο λευκός καπνός;

Το κονκλάβιο χαρακτηρίζεται από τελετουργικά αιώνων και απόλυτη μυστικότητα. Ενα από τα καλά φυλαγμένα μυστικά είναι και η φόρμουλα που χρησιμοποιείται, προκειμένου να βγει ο περίφημος λευκός καπνός, που στέλνει το μήνυμα στα εκατομμύρια των πιστών ότι επιλέχθηκε ο νέος Ποντίφικας.

Στην κύρια είσοδο της Καπέλα Σιξτίνα έχουν τοποθετηθεί δύο σόμπες. Η μία, κατασκευασμένη το 1938 έχει σφαιρικό σχήμα και χρησιμοποιείται για την καύση των ψηφοδελτίων και η δεύτερη, κατασκευασμένη το 2005 χρησιμοποιείται για να βγει ο καπνός: μαύρος ή λευκός.

Πώς βγαίνει λευκός ο καπνός δεν είναι γνωστό, ωστόσο λέγεται ότι μετά το φιάσκο του 1958, οπότε και υπήρξαν πολλοί λάθος συναγερμοί, εξαιτίας μιας εμπλοκής στη σόμπα, το Βατικανό άρχισε να χρησιμοποιεί κάλυκες από «fumo bianco» (λευκό καπνό) που παράγουν καπνό για εξήμισι λεπτά. Το προϊόν προκύπτει από μείξη χημικών, τα οποία δεν αποκαλύπτονται, καθώς εκπρόσωπος του Βατικανού περιορίστηκε να πει ότι προέρχεται από «διαφορετικά στοιχεία».

Σύμφωνα, ωστόσο, με ειδικούς, το κυριότερο στοιχείο πρέπει να είναι το χλωριούχο κάλιο, το οποίο είναι εύφλεκτο και παράγει λευκά σωματίδια, καθώς καίγεται. Αλλά και για τον μαύρο καπνό πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται το χλωριούχο κάλιο αναμειγμένο με μαύρο χρώμα.

Οταν βγει λευκός καπνός, ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων εξέρχεται στον εξώστη του Βατικανού και ανακοινώνει στα λατινικά: «Annuntio vobis gaoudium magnum. Habemus Papam»: Σας ανακοινώνω με μεγάλη χαρά ότι εξελέγη Πάπας.

 

Πηγή: Εθνος

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ