Εφιαλτική πρόβλεψη από το ECDC: Πέντε φορές περισσότερα κρούσματα έως την 1η Αυγούστου

Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις του ECDC για την πορεία της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων προβλέπει ότι θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ότι έως την 1η Αυγούστου θα καταγραφούν σχεδόν πενταπλάσια νέα κρούσματα σε σύγκριση με τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές του ECDC που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη ζώνη που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τη Νορβηγία και την Ισλανδία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προβλέπει επίπτωση άνω των 420 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για την εβδομάδα που τελειώνει την 1η Αυγούστου, έναντι λιγότερων των 90 την περασμένη εβδομάδα.

Η πιο μακρινή προβολή του ΕCDC είναι για την εβδομάδα που τελειώνει στις 8 Αυγούστου. Το Κέντρο προβλέπει νέα αύξηση σε περισσότερα από 620 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Αυτό το επίπεδο κρουσμάτων αντιστοιχεί σε εκείνα που είε καταγραφεί το φθινόπωρο 2020 και τον Απρίλιο 2021, δηλαδή περιόδους που το επιδημικό κύμα είχε κορυφωθεί.

Τι προβλέπει για νοσηλείες και θανάτους

Ο αριθμός των νοσηλευομένων και των θανάτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί με χαμηλότερο ρυθμό, σύμφωνα με το ECDC, κυρίως λόγω των εμβολιασμών. Ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 αναμένεται να περάσει ξανά το όριο των 10, έναντι 6,8 την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή η τάση είναι ανοδική στα 2/3 των 30 χωρών, τις οποίες παρακολουθεί το ECDC, «και στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, οι πιο μεγάλες αυξήσεις των κρουσμάτων και τα υψηλότερα επίπεδα μολύνσεων αφορούν στις ηλικίες 15-24 ετών, ενώ οι αυξήσεις είναι περιορισμένες μεταξύ των άνω των 65 ετών».

Την περασμένη εβδομάδα (5-11 Ιουλίου), καταγράφηκε έκρηξη στον αριθμό των νέων κρουσμάτων στην ΕΕ, που αυξήθηκαν κατά 60%. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που συνέβη κάτι τέτοιο, με το ECDC να το αποδίδει στη «χαλάρωση των μέτρων και τη διάδοση της παραλλαγής Δέλτα».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα το ΕCDC είχε προειδοποιήσει πως, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η παραλλαγή Δέλτα θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ