“Εμπρηστής” Οκτάι: “Όποιος χάσει τον δρόμο του στη Μεσόγειο, θα λάβει την απάντηση” – Τι είπε για την Κύπρο

Κλιμακώνει την εμπρηστική ρητορική η Άγκυρα, με τον Φουάτ Οκτάι να προβαίνει σε νέες προκλητικές δηλώσεις για την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Ορούτς Ρέις, “προειδοποιώντας” πως “όποιος χάσει τον δρόμο του στη Μεσόγειο, θα λάβει την απάντηση”.

Σε δηλώσεις του, σύμφωνα με την milliyet, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στους “δεσμούς αδελφοσύνης” που συνδέουν την Τουρκία με τους Τουρκοκύπριους, λέγοντας ότι οι τελευταίοι αποτελούν “αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους καθώς και το βασικό στοιχείο του νησιού της Κύπρου από το 1571. Γι ‘αυτό το έθνος μας δεν θα μπορούσε να παραμείνει σιωπηλό ενάντια στην αδιαφορία, τη δίωξη και την αδικία που ξεκίνησε στο νησί από το 1878. Ενώ ο τουρκοκυπριακός λαός αντιστάθηκε στις ελληνικές θηριωδίες. Λόγω αυτής της ενότητας του πεπρωμένου που προέρχεται από το παρελθόν, όλη η Τουρκία, στηρίζει τους Τουρκοκύπριους”.

Συνεχίζοντας στους ίδιους τόνους, ο Φουάτ Οκτάι σημείωσε ότι “η ιστορία μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το μέλημα της ελληνικής πλευράς δεν είναι να δημιουργήσει ένα κράτος συνεργασίας και η ιστορία είναι μια καλή προειδοποίηση για όσους βλέπουν. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση είναι δυνατή μόνο με μια προσέγγιση βασισμένη στις πραγματικότητες του νησιού” και συμπλήρωσε ότι “είναι απαράδεκτο οι προκαταλήψεις να υπερισχύουν της αλήθειας στη συνείδηση ​​της διεθνούς κοινότητας”.

Οκτάι: Τι είπε για τις συμφωνίες Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ

Αναφερόμενος στην υπόθεση του “Nautical Geo”, κατηγόρησε Αθήνα και Λευκωσία ότι προσπαθούν να στείλουν “ένα ερευνητικό σκάφος στην υφαλοκρηπίδα μας, χρησιμοποιώντας μαλτέζικο -σφραγισμένο και ιταλικής ιδιοκτησίας σκάφος. Τονίζω για άλλη μια φορά. Αυτός που χάνει τη διαδρομή του στη Μεσόγειο, παίρνει την απάντησή του. Ανεξάρτητα από το με ποιον συμφωνούν και τι είδους συμφωνία κάνουν”, είπε κάνοντας έμμεση αναφορά στις συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. “Από εδώ, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά στην Ελλάδα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αν το κάνουν, θα γνωρίζουν πολύ καθαρά την απάντηση που θα πάρουν σήμερα και στο μέλλον, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν”, πρόσθεσε.

Ο Οκτάι αναφέρθηκε και στο Ορούτς Ρέις, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του. “Όπως προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού με την ίδια αποφασιστικότητα”. Υπογράμμισε, τέλος, ότι “δεν θα υποχωρήσουμε στην απόφασή μας να δώσουμε και πάλι ζωή στα Βαρώσια”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ