Τζορτζ Φλόιντ: Νέα διαδήλωση στην Ουάσινγκτον – Αναμένονται περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι αναμένονται στη διαδήλωση που διοργανώνεται στην Ουάσινγκτον για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου από λευκό αστυνομικό, κατά τη βίαια προσαγωγή του.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσινγκτον Πίτερ Νιούσχαμ είπε στα τοπικά Μέσα ότι αναμένουν πάρα πολύ κόσμο στη διαδήλωση του Σαββάτου, και πιθανόν να είναι μία από τις πολυπληθέστερες διαδηλώσεις στην πόλη. Δεν έδωσε εκτίμηση αριθμού συμμετεχόντων, ενώ τα τοπικά Μέσα εικάζουν πως αναμένονται δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, σύμφωνα με το Reuters.

Σήμερα αναμένεται επίσης να γίνει μια να τελετή στη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, στη γενέτειρά του, το Ρέιφορντ της Βόρειας Καρολίνα, όπου έφθασε το φέρετρό του.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μίριελ Μπάουζερ θέλει να φύγει ο στρατός από την πόλη της αλλά η εξουσία της είναι αμφισβητήσιμη καθώς η Ουάσινγκτον είναι ομοσπονδιακή επικράτεια. “Ζητώ να αποσύρετε όλες τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου και τη στρατιωτική παρουσία στην Ουάσινγκτον” έγραψε η Μπάουζερ σε επιστολή της στον Τραμπ την Παρασκευή όπου πρόσθεσε: “Είμαστε καλά εξοπλισμένοι να διαχειριστούμε μεγάλες διαδηλώσεις και δραστηριότητες της Πρώτης Τροποποίησης”.

Μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης έχει αποκλειστεί από το πρωί, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Πάνω από δέκα συλλογικότητες, ορισμένες εκ των οποίων δημιουργήθηκαν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης μετά τον θάνατο του Φλόιντ, έχουν καλέσει τους Αμερικανούς πολίτες να κατακλύσουν τους δρόμους της Ουάσινγκτον.

Μεγάλες συγκεντρώσεις αναμένεται επίσης ότι θα γίνουν σε πολλές άλλες πόλεις, όπως στη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι ή τη Μινεάπολη. Εν όψει των νέων διαδηλώσεων, ο αρχηγός της αστυνομίας του Σιάτλ ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων για διάστημα 30 ημερών. Η αστυνομία της Μινεάπολης ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι στο εξής απαγορεύεται στους αστυνομικούς να ακινητοποιούν τους υπόπτους χρησιμοποιώντας την τεχνική του κεφαλοκλειδώματος, η οποία θεωρείται επικίνδυνη. Η πρακτική αυτή οδήγησε το 2014 στον θάνατο ενός Αφροαμερικανού, του Έρικ Γκάρνερ, στη Νέα Υόρκη, ο οποίος φώναζε επίσης στους αστυνομικούς «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – τα τελευταία λόγια και του Τζορτζ Φλόιντ.

Πηγή: Reuters, ΝΥ Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πηγή φωτό: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ