Δήμαρχος Λονδίνου: Θα ήταν υπέροχο ο κόσμος να μπορούσε να θαυμάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον

«Θα ήταν υπέροχο αν ο κόσμος μπορούσε να θαυμάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται να έρθει στο Λονδίνο», δήλωσε ο Δήμαρχος Λονδίνου, Σαντίκ Καν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Υποστήριξε επίσης ότι οι εμβληματικοί θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου πρέπει να «μοιράζονται» με την Ελλάδα, όπως γράφει η Telegraph. Όπως εξήγησε, θα ήταν «υπέροχο» αν οι άνθρωποι δεν έπρεπε να έρθουν στο Λονδίνο για να δουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο Εργατικός Καν επαίνεσε επίσης τον George Osborne, τον πρώην καγκελάριο των Τόρις, ο οποίος προεδρεύει του μουσείου, για τη «θέλησή» του να καταλήξει σε συμφωνία.

Στην ίδια συνέντευξη ο Σαντίκ Καν χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη και παιδιάστικη» την συμπεριφορά του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος αρμήθηκε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν εκείνος επισκέφτηκε το Λονδίνο και είχε προγραμματιστεί μεταξύ τους συνάντηση.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις δημαρχιακές εκλογές, επικρίθηκε από πηγές των Συντηρητικών που κατηγόρησαν τον Καν ότι προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τις επιδόσεις του σχετικά με το έγκλημα και τις μεταφορές.

Η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας σχετικά με την ιδιοκτησία των Μαρμάρων έφτασε στην κορύφωσή της τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Rishi Sunak ακύρωσε τις προγραμματισμένες συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του την τελευταία στιγμή.

Μιλώντας συγκεκριμένα στην καθημερινή εφημερίδα Τα Νέα, ο Καν είπε: «Μου αρέσει το γεγονός ότι οι Έλληνες έρχονται εδώ για να δουν αυτά τα έργα τέχνης, τα μάρμαρα, την ιστορία. Αλλά δεν θα ήταν υπέροχο αν οι άνθρωποι δεν έπρεπε να έρθουν στο Λονδίνο για να τους δουν;». Ο επί δύο θητείες δήμαρχος των Εργατικών πρόσθεσε: «Δεν μου φαίνεται ακατόρθωτο να υπάρξει μια συμφωνία όπου αυτά τα πραγματικά πολύτιμα, ανεκτίμητα Μάρμαρα να μπορούν να μοιραστούν».

Τα Μάρμαρα υπόκεινται στον νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963, ο οποίος απαγορεύει στο μουσείο να διαθέτει τη συλλογή του, εκτός από έναν μικρό αριθμό εξαιρέσεων. Ωστόσο, ο Khan είπε: «Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι βρισκόμαστε τώρα στο 2024». «Νομίζω ότι το Βρετανικό Μουσείο, η Βρετανική Κυβέρνηση και η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει σίγουρα να είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αυτά τα τρία εμπλεκόμενα μέρη διοικούνται από λογικούς ανθρώπους και σε γενικές γραμμές όταν πρόκειται για λογικά πράγματα θα πρέπει να είναι δυνατή μια συμφωνία». Εξέφρασε την ελπίδα ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών υπό την ηγεσία του Sir Keir Starmer θα επιλύσει τη διαφορά και επέκρινε την τρέχουσα κυβέρνηση ότι «φοβάται τους δεξιούς οπαδούς της».

Επεσήμανε ακόμα το παράδειγμα του Μουσείου Horniman στο νότιο Λονδίνο, το οποίο έχει επιστρέψει ορισμένα από τα εκθέματά του στη Ρωσία. Είπε επίσης για τη φαινομενική συμπάθεια του Osborne για την ιδέα μιας συμφωνίας: «Νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές ότι ο George Osborne διαθέτει τη βούληση για κάτι τέτοιο».

Πηγή κοντά στη Susan Hall , την υποψήφια των Συντηρητικών για τον Δήμο του Λονδίνου, είπε: «Ο Σαντίκ Καν θα πει ή θα κάνει σχεδόν οτιδήποτε για να αποσπάσει την προσοχή του από την αποτυχία του να αντιμετωπίσει το έγκλημα και το γεγονός ότι τα σχέδιά του για πληρωμή ανά μίλι έχουν αποκαλυφθεί.»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ