Διεθνής Αμνηστία: Νεκροταφείο η Μεσόγειος και η Μέρκελ αρμενίζει – ΒΙΝΤΕΟ

Τους φράχτες κατά των μεταναστών που υψώνει στα σύνορα η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φιλοδοξεί να ρίξει η Διεθνής Αμνηστία με ένα βίντεο το οποίο συγκλονίζει, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στην Ευρώπη.

Το βίντεο με τίτλο «Μια αίσθηση ναυαγίου που δεν τους νοιάζει» είναι προϊόν μοντάζ και δείχνει την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα  Μέρκελ, σε βαρκάδα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κάμερον Μέρκελ στα γαλήνια νερά μιας λίμνης, όταν στον αντίποδα κάνουν το γύρο του πλανήτη συγκλονιστικές εικόνες από μετανάστες να πνίγονται στα νερά της Μεσογείου που έχει μετατραπεί σε απέραντο νεκροταφείο.

Η βαρκάδα είχε γίνει πέρσι το καλοκαίρι, σε λίμνη μπροστά στην εξοχική κατοικία του Σουηδού πρωθυπουργού, Φρέντρικ Ράινφελντ, όταν τότε με τον Ολλανδό ομόλογό τους, Μαρκ Ρούτε, είχαν συναντηθεί οι τέσσερις ηγέτες της Ε.Ε. για να τα βρουν στο θέμα της προεδρίας στην Κομισιόν και την υποψηφιότητα Γιούνκερ εν μέσω ομηρικών καυγάδων.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει:

«Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι, επιβαίνοντας σε ακατάλληλα πλοιάρια, στη προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Κάποιοι διαφεύγουν πολέμους και συγκρούσεις και κάποιοι προσπαθούν να σωθούν από τη φτώχεια. Πολλοί δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στην Ευρώπη: πεθαίνουν στη διαδρομή από αφυδάτωση, πνίγονται στη θάλασσα, ή γίνονται αντιληπτοί από τα λιμενικά σκάφη που περιπολούν και επιστρέφονται στη χώρα από όπου αναχώρησαν.

Κατά τη τελευταία δεκαετία, οι ευρωπαϊκές χώρες επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στο να εμποδίζουν ανθρώπους από το να προσεγγίσουν την Ευρώπη, προσφεύγοντας σε πολιτικές και πρακτικές οι οποίες θέτουν μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε κίνδυνο.    

Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν εντείνει τα μέτρα ελέγχου των συνόρων τους, εφαρμόζοντας τεχνικές αναχαίτισης και απώθησης, προκειμένου να αποτρέψουν νέες αφίξεις στη Ευρώπη (Frontex). Το εύρος εφαρμογής των μέτρων αυτών υπερβαίνει κατά πολύ τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης, καθότι συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Αφρικής.

Η έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει τις πρακτικές διαχείρισης συνόρων και τις συμφωνίες μεταξύ χωρών, σημαίνει πως πολλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λαμβάνουν χώρα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι αποτυχίες διάσωσης στην θάλασσα, που είχαν ως άμεση συνέπεια το θάνατο ανδρών, γυναικών και παιδιών, έφτασαν στο φως μόνο μέσω όσων επέζησαν και μας διηγήθηκαν την ιστορία τους.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έπρεπε να εφαρμόζουν πρακτικές διαχείρισης συνόρων που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Οι σχετικές συμφωνίες και οι επιχειρήσεις πρέπει να επανεξετάζονται ώστε να εκτιμάται ο αντίκτυπος που ενδέχεται να έχουν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν τα ευρωπαϊκά κράτη παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή αποτυγχάνουν στη λήψη απαραίτητων μέτρων για τη προστασία από παραβιάσεις που συνδέονται με τον έλεγχο των συνόρων και της μετανάστευσης, τότε πρέπει να λογοδοτούν.

Θέλουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο να προστατεύονται αποτελεσματικά τόσο στην Ευρώπη, όσο και κατά μήκος των συνόρων της.

Θέλουμε να έρθουν στο φως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, και να τους βοηθήσουμε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Θέλουμε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

 

Η εκστρατεία μας έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι:

• Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια στα σύνορα. Τα δικαιώματά τους πρέπει να γίνονται σεβαστά κατά τη διάρκεια συνοριακών ελέγχων και επιχειρήσεων επιστροφής, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αίτησης ασύλου.

• Το δικαίωμα των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην ελευθερία γίνεται σεβαστό. Η κράτηση μεταναστών πρέπει να αποτελεί μόνο ένα έσχατο μέτρο και τα παιδιά δεν πρέπει να κρατούνται πλέον στην Ευρώπη για σκοπούς ελέγχου της μετανάστευσης.

• Οι άνθρωποι σε κίνηση δεν υφίστανται κακοποίηση λόγω του μεταναστευτικού καθεστώτος τους. Αυτοί που κακοποιούνται ή να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ρέπει να έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη».

Δείτε το βίντεο από τη Διεθνή Αμνηστία

 

Διαβάστε επίσης

Νέα τραγωδία στη Ρόδο με σκάφος που προσάραξε στην ακτή – ΒΙΝΤΕΟ

Παγκόσμιο σοκ για τους 900 νεκρούς – ΒΙΝΤΕΟ

Ευρωπαϊκός συναγερμός για το μεταναστευτικό

Τσίπρας: Σχέδιο τριών σημείων για το μεταναστευτικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ