Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος δημοσίευμα των New York Times για φοροδιαφυγή του Τραμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να χρησιμοποίησε περίπλοκα φορολογικά τεχνάσματα, αλλά και να διέπραξε φορολογική απάτη, προκειμένου ο ίδιος και τα τέσσερα αδέλφια του να βοηθήσουν τους γονείς τους να αποφύγουν την καταβολή φόρων ύψους εκατομμυρίων δολαρίων ως όφειλαν για πολλές μεταβιβάσεις ακινήτων, έγραψε την Τρίτη η εφημερίδα The New York Times.

Στο δημοσίευμα των Τάιμς, το οποίο βασίστηκε σε εκτενή έρευνα της εφημερίδας — αλλά ο Λευκός Οίκος απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς το «παραπειστικό» — τονίζεται ότι ο Τραμπ εξασφάλισε έτσι ένα ποσό που σε τρέχουσες τιμές ισούται με τουλάχιστον 413 εκατομμύρια δολάρια από την κτηματομεσιτική εταιρεία του πατέρα του.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη έναν «τεράστιο όγκο» φορολογικών δηλώσεων και εμπιστευτικών λογιστικών αρχείων, αναφέρει πως μεγάλο μέρος της περιουσίας αυτής πέρασε στον Ντόναλντ Τραμπ επειδή βοήθησε τους γονείς του να φοροδιαφύγουν, ιδρύοντας μαζί με τα αδέλφια του μια εικονική εταιρεία ώστε να αποκρύψουν δωρεές ύψους εκατομμυρίων δολαρίων από τους γονείς τους.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας αυτοπαρουσιάστηκε ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που μπήκε στον κτηματομεσιτικό τομέα με μόνο ένα «πολύ μικρό» δάνειο από τον επιχειρηματία πατέρα του Φρεντ Τραμπ.

Σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς χαρακτήρισε το δημοσίευμα «παραπειστικό» και πρόσθεσε ότι «πριν από πολλές δεκαετίες, η IRS (σ.σ. η αμερικανική ομοσπονδιακή εφοριακή αρχή) εξέτασε και ενέκρινε αυτές τις συναλλαγές».

Ο δικηγόρος του Προέδρου Τσαρλς Χάρντερ αντέτεινε στην εφημερίδα ότι ο πελάτης του «δεν είχε ουσιαστικά καμία ανάμιξη σε αυτά τα θέματα».

Ο Χάρντερ πρόσθεσε: «Τις υποθέσεις αυτές διαχειρίζονταν άλλα μέλη της οικογένειας Τραμπ, που δεν ήταν ειδικοί οι ίδιοι και επομένως βασίζονταν απόλυτα σε (…) αδειούχους επαγγελματίες, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης συμμόρφωσή τους προς τον νόμο».

Ο δικηγόρος, που είχε ενημερωθεί από την εφημερίδα πριν δημοσιευθεί η έρευνα, σε γραπτή τοποθέτησή του υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί περί απάτης και φοροδιαφυγής είναι «100% λαθεμένοι και δυσφημιστικοί».

Ο Τζέιμς Γκαζάλ, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Φορολογίας και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι «οι καταγγελίες που περιέχονται στο άρθρο των Νιού Γιορκ Τάιμς μελετώνται» από την υπηρεσία του και ότι «θα εξεταστούν όλες οι προσήκουσες οδοί έρευνας».

Η IRS δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για το δημοσίευμα.

Επικαλούμενη ειδικούς σε φορολογικά θέματα, η εφημερίδα προεξόφλησε πως είναι απίθανο ο Τραμπ να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, διότι οι πράξεις στις οποίες αναφέρεται έχουν πλέον παραγραφεί. Ωστόσο, η Νιού Γιορκ Τάιμς τονίζει ότι δεν υπάρχει παραγραφή των προστίμων που μπορούν να επιβληθούν για φορολογική απάτη.

Η έρευνα βασίστηκε σε 200 και πλέον φορολογικές δηλώσεις του Φρεντ Τραμπ, των εταιρειών του και διαφόρων συνεταίρων και τραστ. Στα αρχεία δεν συμπεριλαμβάνονται φορολογικές δηλώσεις του σημερινού προέδρου. Αντίθετα με τους υποψήφιους για την προεδρία και τους προέδρους των τελευταίων δεκαετιών, ο Τραμπ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα μέχρι σήμερα τις φορολογικές του δηλώσεις.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Φρεντ και η Μαίρη Τραμπ μετέφεραν περιουσιακά στοιχεία αξίας 1 δισεκ. δολαρίων και πλέον στα παιδιά τους. Δεδομένου ότι οι δωρεές και οι κληρονομιές φορολογούνταν με συντελεστή 55%, θα όφειλαν να καταβάλουν φόρους τουλάχιστον 550 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, σύμφωνα με τα αρχεία, οι Τραμπ πλήρωσαν συνολικά 52,2 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 5%.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ