Διαμαντόπουλος στον Realfm 97,8: Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ήταν ανησυχητικά αναμενόμενο

Ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος μίλησε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών.

“Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ανησυχητικά αναμενόμενο, διότι οι αντισυστημικές δυνάμεις στην Γαλλία εδώ και χρόνια είναι πλειοψηφικές. Εάν αθροίσουμε χθες το σύνολο των ψηφοφόρων των κομμάτων, είτε της άκρας αριστεράς είτε της άκρας δεξιάς που εναντιώνονται ή αμφισβητούν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τη φιλελεύθερη δυτική δημοκρατία στην παραδοσιακή σημερινή συστημική μορφή της, υπερβαίνουν το 54% που είχαν ψηφίσει όχι στο ευρωσύνταγμα” σχολίασε αρχικά.

“Νομίζω πως θα είναι ντέρμπι, γιατί αν κάτι ήδη διαφαίνεται είναι η πλήρης αποσύνδεση των γαλλικών ελίτ, όχι μόνο των πνευματικών και οικονομικών, αλλά και των πολιτικών ελίτ από την εκλογική και κοινωνική τους βάση. Ας σταθούμε μόνο στην έμφαση που ο Μελανσόν χθες προσπάθησε να προσδιορίσει λέγοντάς το 6-7 φορές, ότι ούτε ένας ψηφοφόρος του δεν πρέπει να πάει στην Λεπέν” πρόσθεσε.

“Οι δύο χθεσινές δημοσκοπήσεις, μία δείχνει οριακή νίκη του Μακρόν με 51% και η άλλη με 54%. Αν συμβεί το οτιδήποτε, δεν εννοώ ένα τρομοκρατικό χτύπημα που θα μπορούσε να έχει χρηματοδοτηθεί από τον Πούτιν ή να έχει διευκολυνθεί, λέω ένας βιασμός Γαλλίδας σε κάποιο αλσύλλιο από Μουσουλμάνο, φαντάζεστε αυτό πόσο καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει στην μοίρα της Γαλλίας και της Ευρώπης;” σημείωσε.

Τα δύο πλεονεκτήματα του Μακρόν

“Ο Μακρόν έχει δύο πλεονεκτήματα τα οποία όμως δεν ξέρω πόσο θα ισχύσουν. Το ένα είναι ότι ψηφίζεται από κατηγορίες μεγάλης ηλικίας, υψηλών εισοδημάτων και μόρφωσης, που συνήθως δεν απέχουν στις εκλογές. Άρα αν υπάρξει μεγάλη αποχή, όπως υπήρξε και στον πρώτο γύρο, μπορεί να επωφεληθεί ο Μακρόν. Δεύτερον, ένα μέρος των ψηφοφόρων, πάντα και στη Γαλλία και αλλού, κομμάτων που κινούνται στα άκρα θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα υιοθετώντας πτυχές του προγράμματος, αλλά ίσως δεν θέλουν την συνολική υιοθέτηση της πολιτικής φιλοσοφίας και του κυβερνητικού προγράμματος και ψηφίζουν μέχρι το όριο” είπε ο κ. Διαμαντόπουλος.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ