Διαμαντόπουλος στον Realfm 97,8: Ο πόλεμος δημιουργεί τουλάχιστον μια παγκόσμια σταχτοπούτα και αυτή είναι η Κίνα

Ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος μίλησε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

“Πιστεύω ότι αυτός ο πόλεμος πέραν των γεωπολιτικών του επιπτώσεων παράγει και συνέπειες στο εσωτερικό πολιτικό σύστημα πολλών δυτικών χωρών. Μία προφανής είναι βραχυπρόθεσμα μεν, οι εν ενεργεία ηγέτες ενδυναμώνονται πολιτικά. Το βλέπουμε στη δημοσκοπική άνοδο και του Μπάιντεν και του Μακρόν και του Μητσοτάκη. Σε στιγμές κρίσιμες όταν ανεβαίνει η παγκόσμια μαγιονέζα λένε οι Γάλλοι, οι λαοί αγχωμένοι και πανικόβλητοι συσπειρώνονται στην ηγεσία τους, που διαχειρίζεται τα θέματα” ανέφερε.

“Μεσομακροπρόθεσμα όμως πιστεύω ότι οι νέοι ηγέτες θα υποστούν το κόστος των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου. Ήδη ζούμε σε παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, αλλά και οι οικονομικοί πόλεμοι φέρνουν επιπτώσεις και οι λαοί δεν διερευνούν ποιος ευθύνεται, καταλογίζουν τις ευθύνες στον κυβερνητικό φορέα” πρόσθεσε.

“Φοβάμαι ότι έρχεται μια εποχή που το βιοτικό επίπεδο των δυτικών και των Ευρωπαίων ειδικά θα υποστεί πολύ μεγάλους κλυδωνισμούς, για να μην πω καταβαράθρωση. Από την άλλη πλευρά, δρομολογούνται οι προϋποθέσεις για να αποτελέσει η ΕΕ μια παγκόσμια υπολογιζόμενη οντότητα με την απαραίτητη προϋπόθεση την στρατιωτική αυτονομία” υπογράμμισε ο κ. Διαμαντόπουλος.

“Αυτός ο πόλεμος θα δημιουργήσει παντού ηττημένους. Ηττημένος θα είναι μακροπρόθεσμα ο Πούτιν γιατί δεν μπορείς να κερδίσεις την ειρήνη. Ηττημένη θα είναι η Ευρώπη που θα δει καταβαραθρωμένο το βιοτικό της επίπεδο, δημιουργεί τουλάχιστον μια παγκόσμια σταχτοπούτα και αυτή είναι η Κίνα. Δεν λέω κατά ανάγκη νικήτρια του πολέμου, αλλά ένας περίβλεπτος εταίρος που οι δύο αντίπαλοι θα την έχουν ανάγκη” περιέγραψε ο καθηγητής.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ