Δεκάδες μέλη της Σεμπάμπ έχασαν την ζωή τους σε αεροπορικές επιδρομές στην Σομαλία

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα αεροπορική επιδρομή στη Σομαλία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Σεμπάμπ, ανακοίνωσαν την Πέμπτη αξιωματικοί του αμερικανικού Πενταγώνου.

Ο βομβαρδισμός, ο οποίος έγινε την Τετάρτη, είχε στόχο ισλαμιστές κοντά σε «τοποθεσία όπου βρισκόταν καταυλισμός των τρομοκρατών» στην περιοχή Χιράν (κεντρικά), ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).

Το αεροπορικό πλήγμα αυτό εγγραφόταν στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης επιχείρησης στην οποία συνεργάζονται οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αυτές της AMISOM — της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία — και οι σομαλικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της Σεμπάμπ.

Αυτού του είδους οι επιδρομές «συνεχίζουν να βοηθούν τους εταίρους μας να σημειώσουν πρόοδο στον αγώνα τους εναντίον των διεθνών τρομοκρατών οι οποίοι εναντιώνονται στην ειρήνη στη Σομαλία και στην περιοχή», ανέφερε ο στρατηγός Γκρεγκ Όλσον, διευθυντής των επιχειρήσεων της USAFRICOM.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές του στη Σομαλία τα τελευταία χρόνια. Δύο εβδομάδες πριν από τον βομβαρδισμό της Τετάρτης, ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι άλλη επιδρομή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 52 ισλαμιστές μαχητές που επιτέθηκαν σε σομαλική στρατιωτική βάση νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Η οργάνωση Σεμπάμπ, η οποία θεωρείται πως συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση στο κτιριακό συγκρότημα ενός ξενοδοχείου στα μέσα του Ιανουαρίου στην Κένυα, όπου 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 28 τραυματίστηκαν.

Η Σεμπάμπ διατηρεί ισχυρή παρουσία στη νότια και την κεντρική Σομαλία, καθώς συνεχίζει την εκστρατεία της με σκοπό την ανατροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και την επιβολή της δικής της, ακραίας εκδοχής του ισλαμικού νόμου στη χώρα. Εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, στρατιωτικών και μελών των σωμάτων ασφαλείας, ξένων, καθώς και εναντίον Σομαλών αμάχων.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ