Δανία: Η βασίλισσα Μαργαρίτα παρέδωσε τον θρόνο στον Φρειδερίκο – Η τελετή και η γλώσσα του σώματος – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με την αλλαγή της βασιλικής σημαίας, από το ανάκτορο της παραιτηθείσας βασίλισσας Μαργαρίτας, (το παλάτι του Κρίστιαν ΙΧ) στο παλάτι του γιού της, και νέου βασιλιάς της Δανίας, Φρειδερίκου Ι΄, ολοκληρώθηκαν οι μάλλον χαμηλών τόνων τελετές που προβλέπει το βασιλικό πρωτόκολλο της χώρας για την ανακήρυξη νέου βασιλιά.

Φανερά συγκινημένος ο νεοστεφθείς Φρειδερίκος ο 10ος φίλησε στο στόμα την σύζυγό του βασίλισσα Μαρία της Δανίας, μπροστά στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κάτω από το μπαλκόνι των ανακτόρων σήμερα, 14 Ιανουαρίου 2024, το απόγευμα.

Ο βασιλιάς, 55 ετών, εμφανίστηκε στο μπαλκόνι, πίσω από την πρωθυπουργό στο κάστρο Christiansborg σήμερα. Η Μέτε Φρεντέρικσεν με δυνατή φωνή και με κάθε μεγαλοπρέπεια τον ανακήρυξε και δημόσια νέο βασιλιά της χώρας.

Λίγο νωρίτερα, η μητέρα του Μαργαρίτα είχε υπογράψει και επίσημα στο υπουργικό συμβούλιο την παραίτησή της και είχε αποχωρήσει.

Ο Φρειδερίκος σκούπισε τα δάκρυά του στην ιστορική για τον ίδιο και για την χώρα στιγμή, καθώς το πλήθος τον επευφημούσε. Στην ομιλία του, σύμφωνα με τη μετάφραση του βασιλικού μπλόγκερ Gert’s Royals, ο πατέρας τεσσάρων παιδιών είπε: “Χρειάζομαι όλη την υποστήριξη που μπορώ να πάρω. Από την αγαπημένη μου σύζυγο, από την οικογένειά μου, από εσάς και από αυτό που είναι μεγαλύτερο από εμάς. Αντιμετωπίζω το μέλλον γνωρίζοντας ότι δεν είμαι μόνος.
“Δεσμευμένος, δεσμευμένος, για το Βασίλειο της Δανίας”.

Ήταν το σύνθημα με το οποίο ολοκληρώθηκε η τελετή της ανακήρυξης στο μπαλκόνι.

Η πρωθυπουργός μπήκε στο παλάτι και στο μπαλκόνι βγήκε η νέα βασίλισσα Μαίρη, σύζυγος του Φρειδερίκου. Χαιρέτισε και αυτή το πλήθος. Αγκαλιάστηκαν, χαιρέτισαν φιλήθηκαν και η Μαίρη αποχώρησε. Ο Φρειδερίκος έμεινε στο μπαλκόνι και συνέχισε να χαιρετά τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί.

Η γλώσσα του σώματος

Αλλά η “πραγματικά ευτυχισμένη και άκρως συναισθηματική επίδειξη” του Frederik στο μπαλκόνι δεν ήταν δυνατόν να κρύψει πιθανές εντάσεις στο γάμο του, αποκάλυψε μία ειδικός στη γλώσσα του σώματος, όπως γράφει η Daily Mail.

Η Adrianne Carter δήλωσε στο FEMAIL: “Όταν η Mary τον συναντάει, βλέπουμε αρχικά μια απόσταση μεταξύ τους καθώς κρατιούνται από το χέρι, εκείνος πλησιάζει πιο κοντά και εκείνη το δέχεται. Μια κυριολεκτική απόσταση μπορεί συχνά να σημαίνει και απόσταση σε μια σχέση.

‘Όταν τα παιδιά τους συναντούν, ενώνονται όλοι μαζί. Μαίρη αγκαλιάζει τα παιδιά της δείχνοντας ότι αυτό είναι το σημαντικό της επίκεντρο. Ωστόσο, όταν ο βασιλιάς τραβάει την Μαίρη κοντά του καθώς τα παιδιά φεύγουν από το μπαλκόνι – η Μαίρη είναι “η πρώτη που απομακρύνεται”, λέει η Carter.

Και συνεχίζει: “Ο Frederik δίνει στη Mary μια νίκη, που σημαίνει ότι είμαστε μαζί σε αυτό. Την τραβάει κοντά του για ένα φιλί, το οποίο προσπαθεί να κάνει μερικές φορές πριν αυτό συμβεί πραγματικά. Αυτό είναι κάτι που έχει σχεδιάσει, παρά κάτι αυθόρμητο”.

Αυτό συμβαίνει μετά τις φήμες ότι ο γάμος του ζευγαριού είναι στα βράχια, αφού ο Frederik φωτογραφήθηκε με τη Μεξικανή κοσμική Genoveva Casanova στη Μαδρίτη χωρίς τη σύζυγό του τον Οκτώβριο. Λέγεται επίσης ότι η Μαργαρίτα επίτηδες παραιτήθηκε ξαφνικά για να αναγκάσει τον γιό της Φρειδερίκο να μείνει στο γάμο του με την Μαίρη, την οποία η βασίλισσα αγαπά.

Λίγα λεπτά πριν από την πρώτη του εμφάνιση ως βασιλιάς, η μητέρα του Frederik, η βασίλισσα Margrethe II είχε υπογράψει την ιστορική παραίτησή της μετά από 52 χρόνια ως μονάρχης. Σύμφωνα με το BBC τα τελευταία της λόγια πριν αποχωρήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν τα εξής: “Ο Θεός σώζει τον βασιλιά”.

Στη συνέχεια, ο Φρειδερίκος, που έλαμπε από χαρά, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαίρη – η οποία είναι πλέον βασίλισσα της Δανίας – και τα παιδιά τους Κρίστιαν, 18 ετών (είναι ο Διάδοχος του θρόνου) Ιζαμπέλα, 16 ετών, Βίνσεντ και Ζοζεφίν 13 ετών και τα δύο (είναι δίδυμα) κατευθύνθηκε προς το μπαλκόνι.

Η αλλαγή φρουράς στον θρόνο

Η σημερινή μεταβίβαση της εξουσίας ξεκίνησε με τον Φρειδερίκο την Μαίρη και τον γιο τους Κρίστιαν να κατευθύνονται από το Amalienborg, προς το κάστρο Christiansborg. Επέβαιναν σε μια Rolls-Royce του 1958. Η Μαργαρίτα Β’ ακολουθούσε με άμαξα, χαιρετώντας το ενθουσιασμένο πλήθος καθώς έφευγε από το παλάτι του Χριστιανού Θ’ που είναι η επίσημη κατοικία της.
Και οι δύο πέρασαν από τις οδούς Frederiksgade, Bredgade, Kongens Nytorv, Holmens Canal και την αυλή του πρίγκιπα Jørgen.


Στο ανάκτορο Christiansborg, η Margrethe, ο Frederik και ο Christian συμμετείχαν στην συνεδρίαση του Συμβούλιο του Κράτους με το υπουργικό Συμβούλιο και με τον γραμματέα του Συμβουλίου του Κράτους. Εκεί η Αυτού Μεγαλειότης η Βασίλισσα υπέγραψε την δήλωση παραίτησής της και επέστρεψε στο σπίτι της. Οι νέοι βασιλείς έδωσαν μικρή επίσημη επίσημη δεξίωση για ειδικούς προσκεκλημένους.

Στις 3 μ.μ. ώρα Δανίας, το ζευγάρι έκανε εμφάνιση στο μπαλκόνι του παλατιού Christiansborg. Ακολούθησε η δημόσια ανακήρυξη του Φρειδερίκου στον θρόνο από την πρωθυπουργό και η ομιλία του νέου μονάρχη. Μία μάλλον παθιασμένη αλλά σύντομη ομιλία κεντρική ιδέα της οποίας ήταν ότι ο νέος ηγέτης θέλει να είναι ένας “ενωτικός βασιλιάς”.


Ακολούθησε ο τιμητικός κανονιοβολισμός από την πυροβολαρχία Sixtus – ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Holmen της Κοπεγχάγης – και στη συνέχεια η βασιλική σημαία κατέβηκε από το παλάτι του Christian του 9ου (σπίτι της Μαργαρίτας) και υψώθηκε στο παλάτι του Φρειδερίκου του 10ου. Ο Φρειδερίκος και η Μαρία μπήκαν στην άμαξα και επέστρεψαν από το παλάτι Christiansborg πίσω στο Amalienborg, συνοδευόμενοι από μια έφιππη διμοιρία.

Οι παρατηρήσεις της ειδικού

Μιλώντας στο FEMAIL, η ειδικός στη γλώσσα του σώματος Adrianne είπε επίσης ότι στην όλη τελετή δεν υπήρχαν “σημάδια νευρικότητας” από την Μαργαρίτα. Χαμογελούσε στο ενθουσιασμένο πλήθος από την άμαξά της – και χαιρετούσε – όταν ξεκίνησαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις. ‘Γνήσια χαμόγελα από τη βασίλισσα στην άμαξα’, εξήγησε. ‘Πλήρη χαμόγελα που ακτινοβολούν, απολαμβάνει να βλέπει τόσους πολλούς ανθρώπους να παρευρίσκονται’.
Οι δρόμοι της Κοπεγχάγης ήταν γεμάτοι από κόσμο καθώς οι σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ