Χριστοδουλίδης στον ΑΝΤ1: «Δεν γίνεται πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού»

«Δεν γίνεται πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού» επεσήμανε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας αποκλειστικά στον ΑΝΤ1.

«Το ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα και από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, αλλά το ότι υπάρχει αυτός ο διάλογος, είναι ένα θετικό βήμα, είναι κάτι που θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει και την δική μας προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης

Στο ερώτημα αν «μπορεί η Λευκωσία να επαναπροβάλει στην διεθνή κοινότητα το αίτημα για καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο βόρειο τμήμα της, με τη Τουρκία, όπως είχατε στηρίξει και ως Υπουργός Εξωτερικών στο παρελθόν;», ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζει πως η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Τουρκία και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, με βάση το διεθνές δίκαιο και την σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, σημειώνοντας ότι η Λευκωσία έχει καλέσει την Τουρκία για μια τέτοια διαπραγμάτευση, χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση.

Ενώ ο εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτα να αποκαλείται ως «κυπριακό κράτος» το ψευδοκράτος, ο κ. Χριστοδουλίδης δηλώνει στον ΑΝΤ1 ότι λαμβάνει τα μέτρα του για την μη αναγνώριση των Κατεχομένων. «Ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχω υποχρέωση να ανησυχώ καθημερινά να μη γίνονται αρνητικές εξελίξεις. Μπορώ να σας πω ότι λαμβάνουμε αρκετά προληπτικά μέτρα, πολλές προληπτικές κινήσεις, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, με τη βοήθεια της Γαλλίας, για να μην οδηγηθούμε σε μία τέτοια κατάσταση».

Στο ερώτημα για την μεγαλύτερη ανησυχία του σχετικά με την στάση της Τουρκίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απαντά «βλέπουμε μία τάση της Τουρκίας να επιχειρεί να εμφανίσει μία πρόοδο στα ελληνοτουρκικά και καμιά πρόοδο στο κυπριακό η οποία οφείλεται στην αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων και στο γεγονός ότι δεν αποδεχόμαστε να συζητήσουμε λύση του κυπριακού στη βάση των δύο κρατών που κάτι που ποτέ δεν θα αποδεχτούμε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ