Business Insider: Ο Πούτιν φτιάχνει το δικό του ΔΝΤ

Οι BRICS με επικεφαλής τον Πούτιν αντεπιτίθενται οικονομικά και οδεύουν προς τη δημιουργία ενός αντίπαλου δέους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι χώρες οι οποίες συμμετέχουν στο νέο project είναι οι Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και η Νότια Αφρική.

Όπως αναφέρει το Business Insider, η Μόσχα διατίθεται να συμβάλει με 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο. Πρόκειται βέβαια για ένα αρκετά μικρότερο ποσό σε σχέση με τα 41 δισεκατομμύρια που έχει υποσχεθεί να δώσει η Κίνα στον οικονομικό φορέα που ιδρύθηκε μετά από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2014 στη Βραζιλία.

Ηγετικός ωστόσο αναμένεται να είναι ο ρόλος του Πούτιν. Οι BRICS, σχεδιάζουν την ίδρυση και της δικής τους διεθνούς τράπεζας, με έδρα τη Σανγκάη, προκειμένου να “χτυπήσουν” τη δυτική κυριαρχία στις διεθνείς αγορές. “Η συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού αποθεματικού ταμείου για τις χώρες τις BRICS επικυρώθηκε”, ανέφερε έγγραφο από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Ο επίσημος στόχος του Ταμείου, όπως διατυπώνεται από τη συμφωνία, είναι η προστασία των μελών της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών από τις “βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας” και την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των πέντε κρατών.

Η Ρωσία, που έχει υποστεί τεράστιες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει το Ταμείο ως μία εναλλακτική λύση, απέναντι στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, που κυριαρχούνται από τις ΗΠΑ. Το δεδομένο πλέον είναι πως από το τέλος του 2015, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, θα είναι η πρώτη φορά στα οικονομικά χρονικά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που μια αναπτυξιακή τράπεζα που δεν ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Δύσης θα μπορεί να χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενες και όχι μόνο χώρες που σε άλλη περίπτωση θα έπεφταν στην οικονομικού κυριαρχία του ΔΝΤ και επομένως της Δύσης. Κύριος σκοπός της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

Αλλάζουν στάση οι Γερμανοί για τις επανορθώσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Ένας υπερχρεωμένος Έλληνας στην πρώτη σελίδα του Spiegel

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ