Μπόρις Τζόνσον: Παραδέχτηκε ότι πήγε στο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown και ζήτησε “συγγνώμη”

Υπό το βάρος των αποκαλύψεων για το αποκαλούμενο “partygate” στη Βρετανία και τον σάλο που ξέσπασε, ο Μπόρις Τζόνσον τελικά παραδέχτηκε σήμερα ότι πήγε στο πάρτι που έγινε στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Μάιο του 2020, εν μέσω lockdown, και εμφανίστηκε μετανιωμένος γι’ αυτή του την πράξη.

Κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πήγε στον κήπο λίγο μετά τις 18.00 την 20ή Μαΐου 2020 για να ευχαριστήσει το προσωπικό και έπειτα από 25 λεπτά επέστρεψε στο γραφείο του και συνέχισε να εργάζεται. Εκ των υστέρων, είπε ο Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε “ότι θα έπρεπε να πω σε όλους να επιστρέψουν στα γραφεία τους” και ότι “θα έπρεπε να βρω κάποιον άλλον τρόπο να τους ευχαριστήσω”.

“Το μετανιώνω πικρά. Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε κάνει τα πράγματα διαφορετικά”, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός και δήλωσε ότι κατανοεί την “δημόσια οργή ” και αναλαμβάνει την ευθύνη, ωστόσο, ανέφερε πίστευε ότι επρόκειτο για μία “εκδήλωση εργασίας” -και αυτό παρόλο που η πρόσκληση είχε σταλεί σε 100 άτομα με την επισήμανση να φέρουν μαζί τα ποτά τους, όπως υπογραμμίζουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

“Θέλω να ζητήσω συγγνώμη. Υπάρχουν πράγματα που δεν κάναμε σωστά και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη. Γνωρίζω ότι αισθάνονται οργή με μένα για την κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι όταν νομίζουν ότι στην ίδια την Ντάουνινγκ Στριτ οι κανόνες δεν τηρούνται από τους ανθρώπους που φτιάχνουν τους κανόνες”, τόνισε ο Τζόνσον.

Την παραίτηση του Τζόνσον ζήτησε ο ηγέτης των Εργατικών

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ ζήτησε την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού μετά τη δημόσια παραδοχή του ότι παρέστη στο συγκεκριμένο πάρτι.

“Το επιχείρημα προς υπεράσπισή του που συνίσταται στο να λέει ότι δεν ήξερε ότι επρόκειτο για γιορτή είναι τόσο γελοίο που εν τέλει είναι προσβλητικό για το βρετανικό κοινό”, δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση υποβολής ερωτήσεων προς τον πρωθυπουργό. “Θα έχει τώρα την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί;”, πρόσθεσε αποκαλώντας τον ηγέτη των Τόρις “ξεδιάντροπο ψεύτη”.

Τη Δευτέρα, η αστυνομία της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι “βρίσκεται σε επαφή” με την κυβέρνηση για την υπόθεση αυτή, η οποία ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για παραβίαση των υγειονομικών κανόνων.

Την περίοδο που φέρεται να πραγματοποιήθηκε το πάρτι τα περισσότερα σχολεία στη Βρετανία ήταν κλειστά, όπως και τα εστιατόρια και οι παμπ, ενώ υπήρχαν αυστηροί κανόνες για τις κοινωνικές επαφές. Μάλιστα οι συγγενείς όσων πέθαιναν από covid-19 δεν μπορούσαν να αποχαιρετίσουν τους δικούς τους. Η αστυνομία είχε δημιουργήσει σημεία ελέγχου σε κάποιες περιοχές και έκανε παρεμβάσεις για να διαλύσει πάρτι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ