Μπερνάρ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο – Γιατί τον αποκαλούν “ο λύκος με το κασμιρένιο παλτό”

Με μια περιουσία 192,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Bernard Arnault (Μπερνάρ Αρνό) το αφεντικό του κολοσσού Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH), είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αφήνοντας πίσω του τον Jeff Bezos, με περιουσία 187 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Elon Musk, ο επικεφαλής της Tesla, είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με 156,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το όνομα του Bernard Arnault μπορεί να είναι νέο για ορισμένους, αλλά ο Γάλλος μεγιστάνας ήταν ένας από τους πέντε πρώτους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως από το 2018, ενώ είναι δισεκατομμυριούχος για πάνω από μια δεκαετία.

“Γιατί είναι τόσο επιτυχημένες μάρκες όπως η Louis Vuitton και ο Dior; Έχουν αυτές τις δύο πτυχές, οι οποίες μπορεί να είναι αντιφατικές: είναι διαχρονικές, [και] βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο νεωτερικότητας… Είναι σαν τη φωτιά και το νερό” υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος.

Αυτό το παράδοξο έχει μεταφραστεί σε ρεκόρ πωλήσεων και κερδών στην LVMH, του οποίου ο κατάλογος με περισσότερες από 70 μάρκες περιλαμβάνει τις: Christian Dior, Givenchy, Marc Jacobs, Stella McCartney, Loro Piana, Kenzo, Celine, Fenty, Princess Yachts και Bulgari. Φυσικά ο όμιλός του δεν περιορίζεται μόνο στη μόδα, διαθέτει μάρκες αρωμάτων, καλλυντικών, ποτών και κοσμημάτων. Αυτό, με τη σειρά του, βοήθησε στην αύξηση της τιμής της μετοχής της LVMH, η οποία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Η πρώτη του αγάπη ήταν η μουσική. Όπως αποδείχθηκε, δεν είχε το ταλέντο για να γίνει πιανίστας. Αποφοίτησε το 1971 και μπήκε στην κατασκευαστική εταιρεία, που είχε ιδρύσει ο παππούς του στην πόλη Roubaix. Μια συνομιλία με έναν ταξιτζή στη Νέα Υόρκη ήταν αυτή που “φύτευσε” τον σπόρο στο μυαλό του για την LVMH. Ο Arnault ρώτησε τον ταξιτζή αν ήξερε ποιος είναι πρόεδρος της Γαλλίας (ήταν ο Πομπιντού εκείνη την περίοδο) και έλαβε την απάντηση που έμελλε να του αλλάξει την κοσμοθεωρία: “όχι αλλά ξέρω τον Christian Dior”.

Σε ηλικία 25 ετών, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση. όταν ο Φρανσουά Μιτεράν έγινε πρόεδρος της Γαλλίας το 1981, ο Αρνό μετακόμισε στις ΗΠΑ και προσπάθησε να δημιουργήσει ένα παρακλάδι της εταιρείας. Οι φιλοδοξίες του ήταν μεγαλύτερες από ότι φάνηκε. Το 1984, όταν έμαθε ότι ο οίκος Christian Dior ήταν προς πώληση, είδε την ευκαιρία μπροστά του. Διέθεσε 15 εκατομμύρια δολάρια από τα οικογενειακά χρήματα. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, είχε δεσμευτεί να διατηρήσει τις δουλειές των εργαζομένων και να δώσει νέα πνοή στον οίκο, αλλά τελικά απέλυσε 9.000 εργαζόμενους. Τότε ο Τύπος του έδωσε το παρατσούκλι “ο λύκος με το κασμιρένιο παλτό”.

Πώς έχτισε την LVMH

Η ίδρυση της LVMH έρχεται τον Ιούλιο του 1988. Την επόμενη χρονιά, ο Αρνό διέθεσε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να σχηματίσει μια εταιρεία χαρτοφυλακίου σε συνεργασία με την ιρλανδική εταιρία ζύθου Guiness που κατείχε το 24% των μετοχών της LVMH. Ο Αρνό δαπάνησε 600 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το 13,5% της LVMH, ώστε να γίνει ο κύριος μέτοχος.

Τον Ιανουάριο του 1989, έδωσε άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει τον έλεγχο του 43,5% των μετοχών της LVMH και του 35% των δικαιωμάτων ψήφου, φθάνοντας έτσι στην «μειοψηφία αποκλεισμού» που χρειαζόταν για να σταματήσει την αποσυναρμολόγηση της ομάδας LVMH.

Στις 13 Ιανουαρίου 1989, εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Από τότε, ο Αρνό οδήγησε την εταιρεία μέσω ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου, μετατρέποντάς την σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πολυτελών ειδών στον κόσμο με έδρα τη Γαλλία. Σε έντεκα χρόνια, η αγοραία αξία της LVMH πολλαπλασιάστηκε τουλάχιστον κατά δεκαπέντε, ενώ ταυτόχρονα οι πωλήσεις και τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 500%.

Από το 1998 έως το 2001, ο Άρνο επένδυσε σε μια ποικιλία διαδικτυακών εταιρειών, όπως Boo.com, Libertysurf και Zebank. Ο Άρνο επένδυσε επίσης στη Netflix το 1999. Το 2007, η Blue Capital ανακοίνωσε ότι ο Αρνό μαζί με άλλους συνεργάτες του κατέχουν το 10,69% των μετοχών της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ της Γαλλίας και του δεύτερου μεγαλύτερου διανομέα τροφίμων Carrefour παγκοσμίως.

Δεν πετυχαίνει πάντα το στόχο του… Το 2001 έχασε στη μάχη που τα media ονόμασαν τον “πόλεμο της τσάντας”. Μήλον της έριδος ήταν ο έλεγχος της Gucci. Νικητής αναδείχθηκε ο αντίπαλός του, François Pinault.

Όπως αναφέρει το Forbes, από κοντά, η στιλβωμένη εμφάνιση του Arnault μοιάζει με κοστούμι πανοπλίας. Ο μεγιστάνας παραμένει πάντα λεπτός, αν και 72 ετών πλέον, και παίζει τέσσερις ώρες τένις την εβδομάδα, μερικές φορές με τον φίλο του Roger Federer.

«Προσπαθώ να μην είμαι παχύς, όπως βλέπετε, και κάνω πολλά αθλήματα» δηλώνει. Αυτά τα παιχνίδια είναι από τα μοναδικά του διαλείμματα, καθώς είναι εργασιομανής. Το πρόγραμμα του καθημερινά ξεκινά στις 6:30 π.μ. στο αρχοντικό του 17ου αιώνα, όπου μένει, στο σικ 7ο διαμέρισμα του Παρισιού. Ξεκινά κάθε πρωί ακούγοντας κλασική μουσική, διαβάζει τις ειδήσεις και στέλνει μηνύματα στα μέλη της οικογένειας, που εμπλέκονται ενεργά στον όμιλο. Ο Αρνό έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει μια κόρη και τέσσερις γιους. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Ντεουβάρν από το 1973 έως το 1990, και απέκτησαν μια κόρη και έναν γιο. Ο Αρνό παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, την Χέλεν Μέρσιε από το Κεμπέκ, το 1991. Το ζευγάρι έχει τρεις γιους.

“Αυτό που έχω στο μυαλό μου κάθε πρωί είναι ότι η επιθυμία μιας μάρκας πρέπει να είναι τόσο ισχυρή σε δέκα χρόνια. Είναι πραγματικά το κλειδί για την επιτυχία μας” τονίζει.

Μέχρι τις 8 το πρωί πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο του στην 22 Avenue Montaigne, όπου μένει μέχρι τις 9 το βράδυ. Περιστασιακά, θα κάνει μια παύση 20 έως 30 λεπτών για να παίξει στο πιάνο Yamaha, το οποίο έχει σε ένα δωμάτιο κάτω από το γραφείο του, στον 9ο όροφο.

Η μοναχοκόρη του δισεκατομμυριούχου, η 45χρονη Delphine είναι διευθύντρια και εκτελεστική αντιπρόεδρος του Louis Vuitton. Ο μεγαλύτερος γιος Antoine, 43 ετών, ο οποίος παντρεύτηκε τη Ρωσίδα καλλονή, Natalia Vodianova πέρυσι, είναι διευθύνων σύμβουλος της Berluti και επιβλέπει την εικόνα, τις επικοινωνίες και το περιβάλλον για την LVMH. Ο δεύτερος γιος του Αρνό, Alexandre, είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της LVMH Tiffany & Co. Ο τρίτος γιος Frédéric, 26 ετών, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Tag Heuer. Ο μικρότερος γιος του, Jean, είναι ακόμα μαθητής.

“Δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο. Όταν κοιμάται, ονειρεύεται νέες ιδέες” αποκαλύπτει η κόρη του.

Η αγάπη του για τα έργα τέχνης

Πέρα από την εξαγορά νέων εταιρειών, το πάθος του είναι η συλλογή έργων τέχνης Η συλλογή του Αρνό που περιλαμβάνει έργα του Πικάσο, Υβ Κλάιν, Χένρυ Μουρ και του Άντι Γουόρχολ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ