Bασικό θέμα της γαλλικής επικαιρότητας η συνέντευξη Τύπου του Μακρόν

Της Μαρίας Δεναξά

Συνέντευξη Τύπου, ενώπιον 300 δημοσιογράφων έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην κρίση των “κίτρινων γιλέκων”.

Ο Γάλλος πρόεδρος, υποσχέθηκε μεταξύ άλλων, μείωση της φορολογίας εισοδήματος κατά 5 δισ, για τους εργαζομένους της μεσαίας τάξης. Για χρηματοδοτήσει την τρύπα που θα δημιουργηθεί στα δημοσιονομικά, εξετάζει 3 σενάρια.

Έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές, ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης πως οι συντάξεις έως 2000 ευρώ, θα υπολογίζονται με βάση τον πληθωρισμό από την 1η Ιανουαρίου 2020 και από το 2021, το μέτρο θα ισχύσει για όλες τις συντάξεις.

Ο Μακρόν απέρριψε την επαναφορά του φόρου αλληλεγγύης στα υψηλά εισοδήματα, την διοργάνωση Δημοψηφίσματος Πρωτοβουλίας Πολιτών, γνωστό με το ακρωνύμιο «RIC» (Referendum d’ initiative citoyenne), ενώ δεν επιθυμεί αναθεώρηση του ρόλου της λευκής ψήφου. 3 από τα βασικά αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων. Όπως είπε δεν θα προχωρήσει στις περικοπές 120.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Ερωτώμενος για το αν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη προεδρική θητεία, απάντησε πως το μόνο που τον νοιάζει είναι να πετύχει τη θητεία του. Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα, ο Μακρόν έχει αναθέσει στο επιτελείο του τον σχεδιασμό στρατηγικής, για την εξεύρεση χρηματοδότησης για την προεκλογική εκστρατεία το 2022.

Τέλος ο Μακρόν είπε πως δεν μετανιώνει για την πρόσληψη του πρώην σωματοφύλακα του Μπεναλά, αλλά μόνο για τα σοβαρά λάθη του.Η συνέντευξη Τύπου φαίνεται πως δεν ενθουσίασε τους Γάλλους. Σε δημοσκόπηση για τον τηλεοπτικό σταθμό LCI, το 68% των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν απάντησε στις προσδοκίες τους. Το 80% πιστεύουν πως η παρέμβαση του δεν θα βάλει τέλος στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων”.

Ούτε και ο Τύπος δείχνει ενθουσιασμένος από τη συνέντευξη Τύπου του Εμανουέλ Μακρόν. Χαρακτηριστικός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Liberation, “ Που είναι το WAOUH » αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απογοήτευση εκφράζουν και εκπρόσωποι των “κίτρινων γιλέκων” όπως η Ίνγκριντ Λεβαβασέρ, που δήλωσε «πολύ απογοητευμένη» και εκτίμησε πως «οι κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” θα συνεχιστούν».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ