Μπαχτσελί εκτός ορίων: Προτείνει να κηρυχθεί μονομερώς ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Προκλήσεις χωρίς τέλος από την Άγκυρα, που τώρα φαίνεται πως επεξεργάζεται σχέδια για να κηρύξει από μόνη της… ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Οι προθέσεις της Τουρκίας εκδηλώθηκαν μέσω προτάσεων που κατέθεσε ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης πρότεινε, συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Ερντογάν να περάσει νόμο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας, το συντομότερο δυνατόν. Ουσιαστικά, δηλαδή, να ορίσει μόνη της η Τουρκία την ΑΟΖ της σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του OPEN, στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Όταν αυτό συμβεί, ο Μπαχτσελί προτείνει στη συνέχεια η ΑΟΖ να καταγραφεί στους ναυτικούς χάρτες της χώρας και να κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ, ώστε να “περάσει” και επίσημα ότι αυτή είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Με αυτό τον τρόπο, τόνισε, θα καταγραφεί στους χάρτες ποια νησιά και βραχονησίδες δεν έχουν περάσει επίσημα και με συνθήκες, όπως αυτή της Λωζάνης, στην Ελλάδα και… άρα ανήκουν στην Τουρκία. Και τα νησιά και οι βραχονησίδες που θα βρίσκονται στην ΑΟΖ που θα κηρύξει η Τουρκία, θα τεθούν υπό τη δικαιοδοσία πολιτικών διοικήσεων, είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Επιπρόσθετα, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν πρότεινε η Τουρκία να ανακοινώσει μια επ’ αόριστον NAVTEX ώστε να καλύψει τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και των βραχονησίδων αυτών.

Όπως μεταδόθηκε, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε συγκεκριμένα: “Κυρίες και κύριοι, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα στάδιο απόφασης, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ή θα πέσουμε στην παγίδα του διχασμού ή θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε”. Χαρακτήρισε, επίσης, “ιστορική” την ομιλία του Τούρκου προέδρου κατά την άσκηση Efes 2022.

Συνεχίζοντας, ο ακροδεξιός πολιτικός τόνισε πως “έχουμε στείλει ένα ιστορικό μήνυμα στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία περνάει σε πράξεις, κινείται με προσοχή και αυτοπεποίθηση” και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει… οδικό της χάρτη την ανομία και την αδικία στο Αιγαίο και “εμείς δεν πρόκειται να διστάσουμε να απαντήσουμε“.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ