Μπαχρέιν: Πυραυλική επίθεση του Ιράν στη βάση του 5ου Στόλου των ΗΠΑ – Δείτε το βίντεο

U.S. Navy’s 5th Fleet bahrain

Πηγή: Χ

Η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή έχει λάβει πλέον δραματικές διαστάσεις, καθώς το Μπαχρέιν επιβεβαίωσε πως το αρχηγείο του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν.

Αν και οι Aρχές του νησιωτικού κράτους δεν παρείχαν άμεσα περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το χτύπημα, η ένταση στην περιοχή είναι διάχυτη, με τις πρώτες μαρτυρίες να περιγράφουν σκηνές χάους.

Εκρήξεις και σειρήνες στη Μανάμα: «Βρήκαμε καταφύγιο σε τζαμί»

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν, Μανάμα, έζησαν στιγμές απόλυτου τρόμου.

Ο Μοχάμεντ Αμπντέλ-Αλ, ένας Αιγύπτιος δάσκαλος που εργάζεται στη χώρα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως άκουσε σειρήνες και ήχους εκρήξεων.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο ίδιος και δεκάδες άλλοι είχαν βρει καταφύγιο σε ένα τζαμί.

Συναγερμός στις ναυτιλιακές οδούς και τα Στενά του Ορμούζ

Η βάση, η οποία βρίσκεται ακριβώς νοτιοανατολικά του κέντρου της πρωτεύουσας, αποτελεί στρατηγικό κόμβο υψίστης σημασίας, καθώς ο 5ος Στόλος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των ναυτιλιακών οδών γύρω από την πλούσια σε πετρέλαιο Μέση Ανατολή.

Η περιοχή ευθύνης του συγκεκριμένου στόλου περιλαμβάνει τον Περσικό Κόλπο, την Ερυθρά Θάλασσα και τμήματα του Ινδικού Ωκεανού, καλύπτοντας τρία κρίσιμα «σημεία ασφυξίας» για το παγκόσμιο εμπόριο: τη Διώρυγα του Σουέζ, το Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και τα Στενά του Ορμούζ ανάμεσα στο Ιράν και το Ομάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ιράν έχει επανειλημμένα απειλήσει να κλείσει τα στενά σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, ενώ την ίδια στιγμή οι υποστηριζόμενοι από την Τεχεράνη αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν δηλώσει ότι θα ξαναρχίσουν τις επιθέσεις σε ναυτιλιακές διαδρομές και κατά του Ισραήλ.

Εκτός λιμένος τα αμερικανικά πλοία

Η έκταση των ζημιών στο αρχηγείο του 5ου Στόλου δεν κατέστη άμεσα σαφής.

Ωστόσο, δορυφορικές φωτογραφίες της Planet Labs PBC, τις οποίες ανέλυσε το Associated Press, δείχνουν μια προνοητική κίνηση της αμερικανικής ηγεσίας.

Πηγή: AP

Τα πλοία που ελλιμενίζονται συνήθως στο Μπαχρέιν φαίνονταν να βρίσκονται ήδη στην ανοιχτή θάλασσα από την περασμένη Τρίτη, προφανώς για να αποφύγουν να γίνουν εύκολοι στόχοι σε περίπτωση κλιμάκωσης.