ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ουκρανία: Σε πολιορκία η Μαριούπολη – Το σχέδιο για την απομάκρυνση των ομογενών

Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσεγγίζουν την πόλη και ο κλοιός σφίγγει.

Αποστολή στην Ουκρανία: Χρήστος Μαζανίτης

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του ειδικού απεσταλμένου πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελένου, του προξένου Μαριούπολης Μανώλη Ανδρουλάκη, και σε ανοιχτή γραμμή με τον εκπρόσωπο του υπουργείο Εξωτερικών Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, αποφασίστηκε ότι την Τετάρτη στις 10 το πρωί, θα ξεκινήσει από την Μαριούπολη κομβόι στο οποίο θα βρίσκονται Έλληνες δημοσιογράφοι καθώς και ομογενείς που θέλουν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης του εκπροσώπου της αυτοανακηρυχθείσας λαϊκής δημοκρατίας του Ντονμπάς, με την οποία απευθυνόταν σε όσους θέλουν να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, αναφέροντας ότι θα υπάρχει ασφαλής δρόμος, ο Τ-0803, που καταλήγει στο Ντονέτσκ.

Ο “διάδρομος ελπίδας” επιβεβαιώθηκε και από τη ρωσική πλευρά. Το πρακτορείο Tass με σχετικό τηλεγράφημα ενημέρωσε για την πρόθεση της Ρωσίας να βοηθήσει να ανοίξει ο συγκεκριμένος  δρόμος και να χρησιμοποιηθεί από όλους όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη, καλώντας τους αν επιθυμούν να ακολουθήσουν ανατολική πορεία προς τη Ρωσία, όπου – όπως λένε-  θα τους προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο και φιλοξενία.

Η απόφαση που έλαβε η ελληνική πλευρά είναι να ακολουθήσει το δρομολόγιο από Μαριούπολη προς Ζαπορίζια , από εκεί προς Δνείπερο και στη συνέχεια να χαράξει δυτική πορεία με τελικό προορισμό τη Ρουμανία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής ο ειδικός απεσταλμένος πρέσβης θα είναι επικεφαλής του κομβόι  μέχρι και τη Ρουμανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων θα αναφέρεται ότι παραστρατιωτικές ουκρανικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αφήσουν κανένα καραβάνι να εγκαταλείψει τη Μαριούπολη. Η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει -όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές-  στις απαραίτητες ενέργειες προς την ουκρανική κυβέρνηση έτσι ώστε να επικοινωνήσει η ίδια και ο ουκρανικός στρατός με τις οργανώσεις αυτές και να αφήσουν το κομβόι των Ελλήνων να περάσει από τις προαναφερθείσες περιοχές χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ