Αποστολή στην Ουκρανία: Οι Έλληνες της Μαριούπολης και τα τύμπανα του πολέμου 

Περίπου 150.000 ομογενείς ζουν στην Μαριούπολη, στην Ανατολική Ουκρανία.  Εδώ και χρόνια ζουν με την καθημερινή απειλή του πολέμου.

Αποστολή στην Ουκρανία: Χρήστος Μαζανίτης

Οι 150.000 που ζουν στα παράλια της Αζοφικής θάλασσας μόλις πριν από λίγα χρόνια έζησαν την φρίκη των βομβαρδισμών.  Ήταν την περίοδο προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία και η ανακήρυξη της αυτονομίας από την χώρα των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Το 2014-2015 βομβαρδίστηκαν πολλές περιοχές της πόλης και καταστράφηκε ένας μεγάλος αριθμός από τα κτήρια και τις υποδομές της.

Όπως για παράδειγμα στην ελληνική πλατεία, στην κεντρική πλατεία της πόλης που στέκει ακόμη σαν φάντασμα το παλιό δημαρχείο που βομβαρδίστηκε το 2014 και τώρα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να ξαναλειτουργήσει.

Ομογενείς Μαριούπολη

Οι Έλληνες της Μαριούπολης και των γύρω χωριών δεν εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Έμειναν εδώ να τα ξαναχτίσουν και να συνεχίσουν την ζωής τους.

Μια καθημερινότητα στην οποία έχουν μάθει να ισορροπούν στον φόβο και την ψυχραιμία. Μπορεί στην καθημερινότητα τους όλα να δείχνουν ομαλά, όμως στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις όλοι ανησυχούν μην ξεσπάσουν εχθροπραξίες και όλοι εύχονται για ένα πράγμα. Την Ειρήνη!

Ταυτόχρονα, απευθύνουν έκκληση στην μητέρα πατρίδα να μην τους ξεχνά και να τους στηρίζει. Όπως και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, από τα οποία ζητούν να συνεχίσουν να έχουν ενδιαφέρον γι’ αυτούς κι όταν περάσει η κρίση που βιώνουν σήμερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ