ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ουκρανία: Κόλαση και ξεριζωμός χωρίς τέλος

Πάνω από 3.000 άτομα κατάφεραν να ξεφύγουν μόνο χθες από την κόλαση της Μαριούπολης τη στιγμή που πολλές πόλεις της Ουκρανίας βρίσκονται υπό κλοιό από τις ρωσικές δυνάμεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΛΒΙΒ Χρήστος Μαζανίτης

Οι κάτοικοι στην Λβιβ ζουν καθημερινά με τον φόβο ενός χτυπήματος. Μόνο χθες, από τις τρεις τα ξημερώματα μέχρι και τις επτά το βράδυ ήχησαν οκτώ φορές οι σειρήνες. Η αεράμυνα ενεργοποιήθηκε ταυτόχρονα με τους βομβαρδισμούς που λάμβαναν χώρα στο Κίεβο.

Πολλοί εκτιμούν ότι μετά την Οδησσό και το Κίεβο το Λβιβ θα είναι ο επόμενος στόχος της ρωσικής εισβολής.

Ταυτόχρονα με τους πρώτους βομβαρδισμούς που σημειώνονται σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας από τις ρωσικές δυνάμεις, μία ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάνω από 3000 άνθρωποι κατάφεραν να ξεφύγουν χθες από την κόλαση της Μαριούπολης στην Ζαπορίζια. Από εκεί ξεκινούν τη διαδρομή για την μεγάλη φύγει από τη χώρα. Όσοι μπορούν κατευθύνονται είτε οδικώς προς τα σύνορα με την Μολδαβία είτε με τρένο προς την Λβιβ και από εκεί στην Πολωνία.

26 λεωφορεία κατάφερα να φτάσουν από την Μαριούπολη στο Μπερντγιάνσκ.

Σοκάρουν οι εικόνες από τους βομβαρδισμούς της περιοχής των εργοστασίων στην Ανατολική Μαριούπολη, που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ισοπεδώσει.

Στην Μαριούπολη φαίνεται ότι έχουν εισέλθει κυρίως Τσετσένοι μαχητές.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ισχύει η γενική επιστράτευση, που σημαίνει ότι οι άντρες 18 έως 60 ετών δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα κι έτσι είναι πολλές οι οικογένειες που αποφασίζουν να χωρίσουν. Δηλαδή, να φύγει η μητέρα με τα παιδιά και ο σύζυγος να μείνει πίσω για να πολεμήσει.

Στην επαρχία του Κιέβου πάνω από 4300 άνθρωποι εκκένωσαν τα χωριά από το Βέλικα Ντιμέρκα προς το Μπρόβαρι. Επιπλέον 380 άτομα εκκένωσαν τις περιοχές από Μπούτσα και το Βορζέλ τη στιγμή που κατευθυνόταν ανθρωπιστική βοήθεια.

Όμως στο χωριό Κοζαροβίτσι, οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι αφού όσοι θέλησαν να φύγουν εμποδίστηκαν από τους Ρώσους εισβολείς, όπως καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές.

Η τραγωδία με τους ξεριζωμένους από τα χωριά δεν έχει τέλος. Στην επαρχία του Λουχάνσκ 300 άνθρωποι από τις πόλεις Λυσιχάνσκ, Σεβεροντόνετσκ και Γκίρσκε κατέφυγαν στην πόλη Μπακμουτ.

Συνολικά, 70.000 Ουκρανοί πέρασαν τα μπλόκα από διάφορες περιοχές της χώρας και συγκεντρώθηκαν μόνο χθες στα συνορα με Μολδαβια, Ρουμανία, Πολωνία σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από την δίνη του πολέμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ