Αποστολή Ουκρανία: Τα παιδιά τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου

Σοκάρουν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις ουκρανικές αρχές για τα νεκρά παιδιά και τους νεκρούς αμάχους.

Αποστολή στο Κίεβο: Χρήστος Μαζανίτης

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, 198 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους (+1 την τελευταία ημέρα) και άλλα 355 τραυματίστηκαν  (+4 την τελευταία ημέρα), σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Ωστόσο, τα στοιχεία δεν θεωρείται ότι απηχούν στην πραγματικότητα δεδομένου ότι η συλλογή δεδομένων συνεχίζεται στις περιοχές των ενεργών εχθροπραξιών, στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές και στις απελευθερωμένες περιοχές.

Σύμφωνα με την Επίτροπο της Ουκρανικής Βουλής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λιουντμίλα Ντενίσοβα, από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει 324 νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων 14 νοσοκομείων παίδων.  24 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορούν να αποκατασταθούν.  60 πληρώματα ασθενοφόρων δέχθηκαν πυρά και 6 γιατροί σκοτώθηκαν.

Σήμερα, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ουκρανία μένουν χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό βρύσης.  Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια κινδυνεύουν να χάσουν την παροχή νερού λόγω ζημιών στα δίκτυα νερού και ηλεκτρισμού.  Οι διακοπές ρεύματος προκάλεσαν τη διακοπή των αντλιών νερού και οι αγωγοί που υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς διέκοψαν την παροχή νερού.

Οι άνθρωποι αναγκάζονται να βρίσκουν νερό από μολυσμένες πηγές, όπως ποτάμια, λίμνες, ακόμη και λακκούβες, γεγονός που οδηγεί σε επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες.  Μεγάλες πόλεις στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ έχουν αποκοπεί από την παροχή νερού.  340.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς νερό εάν στερέψει η δεξαμενή στο Χορλίβκα στην περιοχή του Ντονιέτσκ.

Ουκρανία

Για την Κυριακή των Βαΐων, 17 Απριλίου συμφωνήθηκαν εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι.  2.864 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με δικά τους οχήματα τα τελευταία 24ωρα στη Ζαπορίζια εκ των οποίων μόλις 363 κάτοικοι της Μαριούπολης και 2.131 κάτοικοι της περιοχής Zaporizhzhya (Pology, Vasylivka, Berdyansk και Melitopol).  Παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς, 370 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Lysychansk, το Severodonetsk, το Rubizhne, την Kreminna, την Popasna και το Horske στην περιοχή Λουχάνσκ.

Οι Ρώσοι πυροβόλησαν σε κατοικημένη περιοχή στο Χάρκοβο.  Σύμφωνα με την εισαγγελία της περιοχής του Χάρκοβο, μέχρι και 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά.  10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα παιδί επτά μηνών.  Οι γιατροί παρείχαν επείγουσα περίθαλψη σε όλα τα θύματα.

Οι εισβολείς πυροβόλησαν το Ζολότσιβ και τα γύρω χωριά.  Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν 8 άμαχοι, ένας νεκρός.  Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου της πλήρους ρωσικής εισβολής, 503 άμαχοι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Χάρκοβο, μεταξύ των οποίων 24 παιδιά (χωρίς τα θύματα του σημερινού βομβαρδισμού).

Οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν με πυραύλους  σε κατοικημένες συνοικίες στο Μικολάιβ από ένα αυτοκινούμενο σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (ΠΕΠ).  Υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων.

Ο επικεφαλής της διοικητικής περιφέρειας του Μικολάιβ Βιτάλι Κιμ κάνει λόγο για 5 νεκρούς και 15 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών του Μικολάιβ με οβίδες διασποράς.  Στην περιοχή του Μικολάιβ, οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν επίσης  εναντίον ταχυδρομικού γραφείου – τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Στο Κίεβο, η Πλατεία Φιλίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα μετονομαστεί σε Πλατεία Ηρώων της Μαριούπολης.  Επιπλέον, έχει ανακοινωθεί και η μετονομασία ορισμένων δρόμων και σταθμών του μετρό, που φέρουν ρωσικά ονόματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ