ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες αποκλεισμένοι στην Μαριούπολη

Δραματική έκκληση των εγκλωβισμένων αμάχων στην Ουκρανία για άμεση κατάπαυση του πυρός και τον ορισμό ανθρωπιστικών διαδρομών διαφυγής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Λβιβ: Χρήστος Μαζανίτης

Στην Μαριούπολη η κατάσταση είναι δραματική για δεκάδες χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη, στα καταφύγια, στα χαλάσματα. Οι βομβαρδισμοί και οι οδομαχίες με πυροβολισμούς δεν σταματούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr στο καταφύγιο στην «Μαιώτιδα», εκεί όπου στεγάζονται τα κτίρια της ελληνικής κοινότητας στην Μαριούπολη, βρίσκονται 19 άτομα εγκλωβισμένα – όλοι ελληνικής καταγωγής. Το κτήριο βρίσκεται δίπλα στο πανεπιστήμιο της Μαριούπολης που έχει βομβαρδιστεί, όπως έχει βομβαρδιστεί και το μοναδικό τμήμα ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου.

Μαριούπολη

Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην ανατολική πλευρά της Μαριούπολης, εκεί όπου βρίσκονται και τα εργοστάσια. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανατινάξει τις δυο γέφυρες που ενώνουν την περιοχή με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι εγκλωβισμένοι μη έχοντας δίοδο προς την ηπειρωτική πλευρά της Μαριούπολης.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ για σήμερα έχουν συμφωνηθεί να ανοίξουν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Όσοι θέλουν να φύγουν από την Μαριούπολη θα πρέπει να το κάνουν με δικά τους μέσα. Στην πόλη Μπερντγιάνσκ, που βρίσκεται δυτικά της Μαριούπολης θα υπάρχουν 15 λεωφορεία τα οποία θα πάρουν πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν προς Ζαπορίζια.

Ο δεύτερος ανθρωπιστικός διάδρομος είναι απ’ το Ρούμπιζνιεν προς το Μπάκμουτ με προορισμό το σιδηροδρομικό σταθμό. Στην ίδια περιοχή σχεδιάζεται να γίνει επιχείρηση κάτω από τα ερείπια του φούρνου αλλά και στο καταφύγιο του σχολείου «Νο5» για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάνω από 4 εκατομμύρια Ουκρανοί, δηλαδή το 9% του πληθυσμού της χώρας έχει βγει εκτός συνόρων σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν από την φρίκη του πολέμου.

Σε ό,τι αφορά την πόλη Λβιβ, οι κάτοικοι και οι αρχές θεωρούν ότι η διπλή πυραυλική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο με στόχο εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου αλλά και ένα στρατιωτικό εργοστάσιο είναι μόνο η αρχή όσων έχουν σκοπό να κάνουν στο άμεσο μέλλον οι ρωσικές δυνάμεις.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ