Απώλειες για τους τζιχαντιστές στο Κομπάνι

Απώλειες για τους τζιχαντιστές στο Κομπάνι 

Οι Κούρδοι μαχητές, με την υποστήριξη αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, κατάφεραν σημαντικές απώλειες στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που έχουν καταλάβει περίπου το 50% της πόλης Κομπάνι, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, έπειτα από έναν μήνα και πλέον σχεδόν αδιάκοπων μαχών.

Το Ισλαμικό Κράτος υπέστη 31 απώλειες από χθες Σάββατο ως σήμερα το πρωί, ανάμεσά τους 15 σε βομβαρδισμούς των θέσεών του από αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ίδια ΜΚΟ έκανε λόγο για τουλάχιστον 70 σορούς τζιχαντιστών που διακομίστηκαν μέσα σε τέσσερις ημέρες σε ένα νοσοκομείο που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία Ράκα και 7 απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Πάνω από έναν μήνα αφότου άρχισε, η μάχη για την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας συνεχίζεται δρόμο τον δρόμο, έχοντας μετατραπεί σε αντάρτικο πόλης. Το ΙΚ έχει καταφέρει να προελάσει λίγο προς το κέντρο της Κομπάνι, ενώ οι Κούρδοι πιέζουν στα ανατολικά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Αντιμέτωποι με μια σθεναρή αντίσταση, οι τζιχαντιστές έστειλαν χθες κι άλλες ενισχύσεις στην Κομπάνι, η κατάκτηση της οποίας θα αποτελούσε μια νίκη στρατηγικής σημασίας αλλά και συμβολικού χαρακτήρα. Κάμερες καταγράφουν εδώ κι εβδομάδες τις μάχες κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

«Χθες έγιναν σφοδροί βομβαρδισμοί και τρεις επιθέσεις καμικάζι με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά στα σύνορα και στο κέντρο του Κομπάνι. Αλλά χάρη στις (αεροπορικές) επιδρομές και τους μαχητές του YPG, (οι τζιχαντιστές) δεν προέλασαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Κούρδος αξιωματούχος στην περιοχή, ο Ιντρίς Νάσεν. «Τίποτε δεν άλλαξε» επί του πεδίου, πρόσθεσε.

Οι τζιχαντιστές αποπειρώνται εδώ και πολλές ημέρες να αποκόψουν την πρόσβαση των εχθρών τους στα σύνορα με την Τουρκία προς βορρά, που αποτελεί την μοναδική οδό ανεφοδιασμού για τους Κούρδους μαχητές και την μόνη οδό εξόδου για τους αμάχους. Από την 16η Σεπτεμβρίου, η «μάχη της Κομπάνι» έχει τρέψει σε φυγή 300.000 ανθρώπους, εκ των οποίων 200.000 έχουν προσφύγει στην Τουρκία και χιλιάδες στο Ιράκ. Αλλά εκατοντάδες ακόμη παραμένουν μέσα στην πόλη, την οποία σφυροκοπούν οι τζιχαντιστές και πλήττεται από αεροπλάνα του συνασπισμού.

Πάνω από 100 αεροπορικές επιδρομές έχουν γίνει από τα τέλη του Σεπτεμβρίου στην και γύρω από την Κομπάνι, ενώ ο συνασπισμός έχει στοχοθετήσει επίσης πετρελαϊκές υποδομές που ελέγχει το ΙΚ στη Συρία, με στόχο να «κλονίσει τις πηγές χρηματοδότησης» της οργάνωσης, σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το λαθρεμπόριο αργού είναι μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των τζιχαντιστών οι οποίοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ενδέχεται να αποκομίζουν από 1 ως 3 εκατ. δολάρια την ημέρα μεταπωλώντας το πετρέλαιο σε ενδιάμεσους.

Το Ισλαμικό Κράτος έπληξε τουλάχιστον 44 φορές με ολμοβόλα περιοχές της Κομπάνι που ελέγχουν οι Κούρδοι χθες, και ορισμένοι από τους όλμους έπεσαν στο έδαφος της Τουρκίας. Σήμερα αναφέρθηκαν άλλοι τουλάχιστον 4 τέτοια πλήγματα.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατηγορείται για σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μαχητές, περιλαμβανομένων πολλών ξένων. Σύμφωνα με έναν πρώην πρωθυπουργό της Ιορδανίας περίπου 1.300 υπήκοοι της χώρας του έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και μάχονται στο Ιράκ.

Στην ιρακινή επικράτεια οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις των τζιχαντιστών κοντά στην Μπάιτζι (200 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης), όπου βρίσκεται το σημαντικότερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ιράκ, ενώ επλήγησαν επίσης θέσεις γύρω από το φράγμα της Μοσούλης, μια υποδομή στρατηγικής σημασίας.

Οι ιρακινές δυνάμεις αποτυγχάνουν ως τώρα να ανακτήσουν τα εδάφη που είχαν χάσει κατά την προέλαση του ΙΚ, που συνεχίζει να ελέγχει πάνω από το 80% της επαρχίας Αλ Άνμπαρ του δυτικού Ιράκ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες.

Μετά την 8η Αυγούστου, όταν άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές, οι ΗΠΑ προσφέρουν σημαντική υποστήριξη στον ιρακινό στρατό, ο οποίος αδυνατούσε επί εβδομάδες να ανακόψει την προέλαση των τζιχαντιστών. Την ανεπάρκεια των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων επιδείνωσε το πολιτικό αδιέξοδο που διήρκεσε εβδομάδες και αφορούσε τους διορισμούς νέων υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών.

Πάντως ο διορισμός των νέων υπουργών εγκρίθηκε χθες, τον Χάλεντ αλ Ομπάιντι να αναλαμβάνει το πρώτο από αυτά τα δύο χαρτοφυλάκια κλειδιά και τον Μοχάμεντ αλ Γάμπαν το δεύτερο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαιρέτισε τους διορισμούς σε αυτές τις «κρίσιμες θέσεις» σε ό,τι αφορά «τις προσπάθειες εναντίον του ΙΚ».

Όμως ο διορισμός του Γάμπαν, στελέχους του σιιτικού κόμματος Μπαντρ, το οποίο διαθέτει και ένοπλο βραχίονα, ενδέχεται να θέσει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, υπό τον έλεγχο του επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας του κόμματος, του Χάντι αλ Αμέρι.

Η ιρακινή κυβέρνηση βασίζεται, από την έναρξη της επίθεσης του ΙΚ στο Ιράκ την 9η Ιουνίου, σε σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες, που πολεμούν στο πλευρό του στρατού. Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τους παραστρατιωτικούς ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου σε βάρος σουνιτών αμάχων.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάινταρ αλ Αμπάντι, αφού εξασφάλισε την έγκριση των διορισμών των δύο υπουργών από το κοινοβούλιο, μεταβαίνει αύριο Δευτέρα στο Ιράν, για να συζητήσει σχετικά με την εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών με την Τεχεράνη. Το σιιτικό Ιράν, σύμμαχος της Βαγδάτης, αντιμετωπίζει με απόλυτη εχθρότητα τους εξτρεμιστές του ΙΚ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

BINTEO-Nέα επίθεση τζιχαντιστών στο Κομπάνι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ