Απώλειες για την ακροδεξιά

Απώλειες για την ακροδεξιά

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η αυστριακή ακροδεξιά, στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, χάνοντας από τους Σοσιαλδημοκράτες την πλειοψηφία στην Καρινθία της νοτιοανατολικής Αυστρίας, το ιστορικό προπύργιο του χαρισματικού ηγέτη τους, Γιοργκ Χάιντερ ο οποίος πέθανε το 2008.

Σύμφωνα με τα επίσημα προσωρινά αποτελέσματα, ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Πίτερ Κάισερ, λαμβάνει το 37,1% των ψήφων από 28,8% που κατείχε το κόμμα το 2009. Ο απερχόμενος κυβερνήτης της περιφέρειας, ακροδεξιός, Γκέρχαρντ Ντόρφλερ, λαμβάνει μόλις το 17,1%. Πρόκειται για εκλογικό αποτέλεσμα-πανωλεθρία, καθώς η ακροδεξιά κατέγραψε δραματική πτώση, πάνω από 27 ποσοστιαίες μονάδες (είχε 44,9% το 2009) που ισοδυναμεί με το ήμισυ του εκλογικού της σώματος.

Οι Πράσινοι, υπερδιπλασιάζουν τα ποσοστά τους φτάνοντας στο 11,8% (από 5,2% το 2009). Όσο για τους Χριστιανοδημοκράτες, που σε ομοσπονδιακό επίπεδο αποτελούν τμήμα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Βέρνερ Φάιμαν, εμφανίζουν μικρή πτώση, λαμβάνοντας το 14,2% των ψήφων (έναντι 16 8% το 2009)

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο της εκλογικής διαδικασίας στις περιφερειακές εκλογές της Αυστρίας, είναι το αποτέλεσμα του ευρωσκεπτικιστή και αρχάριου στην πολιτική, αυστρο-καναδού δισεκατομμυριούχου, Φρανκ Στρόνακχ, που παρά τα 80 χρόνια του, θολώνει το πολιτικό παιχνίδι με το 11,3 % των ψήφων που κερδίζει.

Και στη δεύτερη περιφέρεια όπου διεξήχθησαν εκλογές στην Κάτω Αυστρία, κοντά στη Βιέννη, η ακροδεξιά εμφάνισε μείωση των ποσοστών της με 8,2% χάνοντας περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το 2008.

Συνολικά, λίγο λιγότερο από 1.500.000 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες στις περιφέρεις της Καρινθίας, και της Κάτω Αυστρίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ