Αποκάλυψη Politico: H Τουρκία πήρε οικονομικά ανταλλάγματα για να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Η Ευρώπη προσέφερε οικονομικά ανταλλάγματα στην Τουρκία προκειμένου να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, που επισημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε εγγυήσεις για οικονομική υποστήριξη σε συνομιλίες με τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και δύο αναπτυξιακές τράπεζες, τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τραάπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης.

Όπως γράφει το Politico, η τουρκική εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα επικύρωσε τη συμφωνία αργά την Τετάρτη το βράδυ, και έτσι τέθηκε τέλος στην πολύχρονη άρνηση της Τουρκίας να κάνει το τελευταίο νομικό βήμα για να συμμετάσχει στη διεθνή συμφωνία που αποβλέπει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και υπεγράφη στις 12 Δεκεμβρίου 2015.

Ερντογάν

Το Politico, επικαλούμενο δύο πηγές που περιέγραψαν τις πτυχές των συζητήσεων, σημείωσε ότι η επικύρωση αυτή ήρθε μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Τουρκίας η οποία υπεγράφη ανάμεσα στην Άγκυρα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης.

Ωστόσο, οι δύο πηγές δεν επιβεβαίωσαν αν οι κυβερνήσεις θα είναι οι πηγές χρηματοδότησης ή οι αναπτυξιακές τράπεζες. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν “εγκαίρως”, είπε η μία πηγή.

Η Μεγάλη Βρετανία είχε συμμετοχή στις συνομιλίες αλλά δεν υπέγραψε τη συμφωνία. Ο Γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρθ περιέγραψε την επικύρωση από την Τουρκία ένα πολύ σημαντικό βήμα κατά το οποίο συνεργάστηκα επί μακρόν και εντατικά με τους Τούρκους συναδέλφους”.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι ο Οργανισμός χαίρεται να υποστηρίζει την Τουρκία αφού η Τουρκία επέλεξε να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά δεν είναι σωστό να δεσμευθούν κεφάλαια του Οργανισμού προς αυτόν τον σκοπό”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ