Απειλούνται από το “ελληνικό σενάριο”

Απειλούνται από το “ελληνικό σενάριο”

 

Αν οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Σλοβενίας συνεχιστούν, στη χώρα μπορεί να συμβεί το «ελληνικό σενάριο», προειδοποίησε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα.

Ο κ. Γιάνσα εκτίμησε ότι οι διαδηλώσεις, αρχικά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Μάριμπορ και στη συνέχεια στη Λιουμπλιάνα και σε άλλες πόλεις διοργανώνονται λόγω του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την προσεχή Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου.

«Αντί για την ενδιαφέρουσα μονομαχία των υποψηφίων, από τους οποίους αναμέναμε προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον, μόνο λίγες μέρες πριν από την ψηφοφορία, η προσοχή της κοινής γνώμης έχει στραφεί σε άλλη πλευρά» ανέφερε ο Σλοβένος πρωθυπουργός σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει των σημερινών διαδηλώσεων που προγραμματίζονται το απόγευμα στη Λιουμπλιάνα και σε άλλες πόλεις.

Ο κ. Γιάνσα υπογράμμισε ότι αναμένει η αστυνομία ή οι πολίτες στο μέλλον να εμποδίσουν τη βία που ήδη εκδηλώθηκε στις διαμαρτυρίες στο Μάριμπορ και στη Λιουμπλιάνα στην αρχή της εβδομάδας.

«Όπως ακριβώς οι εικόνες από τους ελληνικούς δρόμους έδιωξαν τους ξένους και τους εγχώριους επενδυτές, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση κλιμάκωσης της βίας στη Σλοβενία, επειδή τα βίαια επεισόδια από τους δρόμους του Μάριμπορ και της Λιουμπλιάνας έχουν ήδη μεταδοθεί από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και η κατάσταση ζημίωσε τη χώρα, κυρίως τους νέους και τους άνεργους» τόνισε ο κ. Γιάνσα.

Ο πρωθυπουργός τη Σλοβενίας προειδοποίησε ότι στη δημοκρατία ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία και να εκφράζει δημόσια τη γνώμη του, αλλά δεν μπορεί να επιτρέπεται «η ρίψη κύβων από γρανίτη και εκρηκτικών στα μέλη της αστυνομίας».

«Όταν τα όρια εξαφανίζονται, αμέσως από τη δημοκρατία περνάμε στη δικτατορία και στο χάος» ανέφερε ο κ. Γιάνσα.

Το κίνημα των διαδηλώσεων στη Σλοβενία οργανώθηκε κυρίως μέσω των σελίδων κοινωνικών δικτύωσης στο ίντερνετ, ως ένδειξη αντίδρασης κατά του δημάρχου του Μάριμπορ, Φραντς Κάνγκλερ, ο οποίος θεωρείται ότι έχει ανάμειξη σε υποθέσεις διαφθοράς.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ