Άνγκελα Μέρκελ: Ανακοίνωσε νέα μέτρα για την πανδημία – “Η κατάσταση είναι δραματική”

Η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων «Η Γερμανία βρίσκεται σε αληθινά σοβαρή κατάσταση. Η κατάσταση είναι δραματική. Είναι ο καιρός να δράσουμε».

Για μία ακόμη φορά, κάλεσε τους αναποφάσιστους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, τονίζοντας ότι «θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση, αν το εμβολιαστικό κενό δεν ήταν τόσο μεγάλο», ενώ ζήτησε «μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια».

Έπειτα από πολύωρη διαβούλευση, ομοσπονδία και κρατίδια αποφάσισαν απόψε μεταξύ άλλων τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης ασθενών, οι οποίοι παράλληλα θα λάβουν και έκτακτο επίδομα ως αναγνώριση της προσφοράς τους.

«Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό», σχολίασε ο υποψήφιος Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «είναι πλέον εφικτό κάτι το οποίο πριν από έξι μήνες ήταν αδιανόητο».

Κατά τα άλλα, όπως είχε καταστήσει σαφές ότι επεδίωκε η κυρία Μέρκελ, συνδέεται πλέον ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία με τα μέτρα που μπορεί να λάβει μια κρατιδιακή κυβέρνηση: αν οι εισαγωγές ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών είναι τρεις, εφαρμόζεται γενικός Κανόνας 2G, για περιορισμό της πρόσβασης σε χώρους και υπηρεσίες μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από αυτήν.

Αν οι εισαγωγές φθάσουν τις έξι, τότε εφαρμόζεται ο Κανόνας 2G+, όπου και οι εμβολιασμένοι και οι αναρρώσαντες υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ. Περιορισμοί επαφών θα επιβάλλονται όταν ο δείκτης φθάσει στις εννέα εισαγωγές.

Ενδεικτικά, ο συγκεκριμένος δείκτης βρισκόταν σήμερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», στο 5,3 για όλη τη χώρα. Στο υψηλότερο επίπεδο βρίσκονται οι εισαγωγές στη Βαυαρία, με 8,65 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, ενώ κάτω από το 3 βρίσκεται ο δείκτης μόνο στο Αμβούργο, στην Κάτω Σαξονία, στο Ζάαρλαντ και στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν.

Η προσέλευση στον χώρο εργασίας θα γίνεται με τον Κανόνα 3G, καθώς θα επιτρέπεται και με την προσκόμιση πρόσφατου αρνητικού τεστ και οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν καθημερινά την κατάσταση όλων των υπαλλήλων τους. Ο κ. Σολτς υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «όλοι πρέπει να βάλουν λίγο πλάτη» και ζήτησε και εκείνος από τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς αποφασίστηκε να συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος έως τις 22 Μαρτίου 2022, ενώ ειδικά μέτρα θα ληφθούν για την στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων στον καλλιτεχνικό τομέα. Η κρατική βοήθεια είχε προγραμματιστεί να σταματήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Από την άλλη πλευρά, οι εργοδότες ζητούν πλέον το δικαίωμα να μην καταβάλλουν την αμοιβή, αν κάποιος εργαζόμενος αρνείται να ενημερώσει σχετικά με το αν έχει εμβολιαστεί, αναρρώσει ή υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.

Η υπηρεσιακή Καγκελάριος επισήμανε ότι «ο κατάλογος (με τα μέτρα) δεν επαρκεί», ενώ υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τη σημασία του εμβολιασμού.

«Δεν είναι αργά, ακόμη και τώρα», είπε σε δραματικό τόνο, ενώ, σε ό,τι αφορά τον ενισχυτικό εμβολιασμό, έθεσε ως στόχο τη χορήγηση 27 εκατομμυρίων αναμνηστικών δόσεων έως τα Χριστούγεννα.

Μέχρι τώρα, τον επιπλέον εμβολιασμό έχουν λάβει 4,8 εκατομμύρια άτομα.

Ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν, παραδέχθηκε σήμερα ότι το πρόβλημα είναι ότι το προσωπικό στα εμβολιαστικά κέντρα δεν επαρκεί πλέον προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, ενώ και οι γιατροί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Για την απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας, η ‘Ανγκελα Μέρκελ πρότεινε οι πολίτες να εμβολιάζονται και στα φαρμακεία και όχι μόνο στα ειδικά κέντρα και στα ιατρεία των οικογενειακών ιατρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ