Αλεξέι Ναβάλνι: Τα δύο σενάρια για τα αίτια θανάτου – Μπορεί να συνδέεται με τη δηλητηρίαση του 2020;

Την ώρα που συνεχίζεται το θρίλερ με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι για το πού βρίσκεται και ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαδηλώσεις στη μνήμη του όχι μόνο στην Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες, «φουντώνουν» τα σενάρια για τον θάνατο του πιο σφοδρού επικριτή του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αλεξέι Ναβάλνι: Ούτε λέξη από τον Πούτιν στην πρώτη εμφάνισή του – Διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου ζητούν οι ΥΠΕΞ της G7

Ένα από τα σενάρια θέλει τον Ναβάλνι να έχει δολοφονηθεί μέσα στη σκληρή φυλακή της Σιβηρίας, «Polar Wolf». Φυσικά ως ηθικό αυτουργό «δείχνουν» τον Ρώσο Πρόεδρο, όμως, αποδείξεις για αυτές τις κατηγορίες δεν υπάρχουν.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τον θάνατο του 47χρονου Ναβάλνι να σχετίζεται με την προηγούμενη δηλητηρίασή του πριν από τέσσερα χρόνια.

Αλεξέι Ναβάλνι: Τι είναι το «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» από το οποίο λένε οι Ρώσοι ότι πέθανε – Γιατί το αμφισβητεί η οικογένεια  

Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο αναισθησιολόγος του Ναβάλνι, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους γιατρούς που τον περιέθαλψαν τον Αύγουστο του 2020 όταν τον δηλητηρίασαν με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.

Τότε ο Ναβάλνι σώθηκε και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Γερμανία, πριν επιστρέψει στην Ρωσία και συλληφθεί.

Ο αναισθησιολόγος, μιλώντας σε ανεξάρτητα ρωσικά μέσα σημείωσε πως δεν αποκλείεται ο θάνατός του να οφείλεται σε αυτό το δηλητήριο. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ή ξαφνικός θάνατος θα μπορούσε να είναι αιτία θανάτου του Ναβάλνι και αυτό να προέκυψε εξαιτίας της δηλητηρίασής του με το Νόβιτσοκ.

Στην ουσία ο γιατρός υποστηρίζει πως μπορεί να σώθηκε τότε, αλλά το δηλητήριο συνέχισε να δρα μέσα του για τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, επεσήμανε πως η κλινική εικόνα του Ναβάλνι πριν πεθάνει, ότι δηλαδή αισθάνθηκε άσχημα και στη συνέχεια έχασε τις αισθήσεις του, δεν συνάδουν με τους ασθενείς που πεθαίνουν από ξαφνικό θάνατο, οι οποίοι απλά λιποθυμούν και αφήνουν την τελευταία πνοή τους.

Περισσότερες από 340 συλλήψεις

Τουλάχιστον 340 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στην Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η OVD-Info ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων έγιναν στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, όπου το κίνημα υπέρ του Ναβάλνι ήταν παραδοσιακά ισχυρό, με 74 και 49 κρατούμενους, αντίστοιχα, μέχρι τις 16.36 ώρα Ελλάδας σήμερα.

Πλάνα του Reuters στην Αγία Πετρούπολη έδειξαν δεκάδες να συγκεντρώνονται δίπλα σε ένα μνημείο για τα θύματα καταστολής. Κάποιοι κατέθεταν λουλούδια και άφηναν κεριά, ενώ κάποιοι τραγούδησαν ύμνους και άλλοι αγκαλιάζονταν, δακρυσμένοι. Δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο είπε ότι περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στο σημείο.

Η OVD-Info ανέφερε επίσης μεμονωμένες συλλήψεις σε μικρότερες πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, από τη συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ, όπου επτά σκοτώθηκαν σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα την Πέμπτη, έως τη Βορκούτα, στην Αρκτική όπου κάποτε την περίοδο του Στάλιν βρισκόταν στρατοπέδο καταναγκαστικής εργασίας Γκουλάγκ

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους απολογισμούς της οργάνωσης και η ρωσική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ