Αλ Κάιντα: Φήμες ότι είναι ζωντανός ο αρχηγός της – Το βίντεο που πυροδότησε τα σενάρια

Έντονες είναι οι φήμες ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, ο Νο 2 της οργάνωσης που ανέλαβε την ηγεσία μετά τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι είναι ζωντανός.

Οι θεωρίες και τα σενάρια ξεκίνησαν την ημέρα της 20ής επετείου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, καθώς η Αλ Κάιντα έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου εμφανιζόταν ο Αλ Ζαουάχρι, ο οποίος ωστόσο θεωρείτο ότι σκοτώθηκε σε επιδρομή το 2020, σύμφωνα με το SITE Intelligence Group, την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση, που παρακολουθεί τις διαδικτυακές δραστηριότητες των ισλαμιστικών τζιχαντιστικών οργανώσεων.

 

Η Αλ Κάιντα μετέδωσε μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram το βίντεο υπό τον τίτλο “Η Ιερουσαλήμ δεν θα γίνει εβραϊκή”, στο οποίο εμφανίζεται ο Αλ Ζαουάχρι. Πάντως το Ισλαμικό Κράτος αμφισβητεί τη γνησιότητα του βίντεο καλώντας την έτερη τρομοκρατική οργάνωση να αποδείξει ότι ο ηγέτης της είναι ζωντανός.

Αλ Ζαουάχρι

Ο λόγος που το Ισλαμικό Κράτος αμφισβητεί το βίντεο είναι το γεγονός πως ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στο μήνυμά του δεν αναφέρεται στην πρόσφατη κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Πλέκει εγκώμια για τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα που σκοτώθηκαν πέρυσι. Επίσης, μιλά για τους 19 μουτζαχεντίν πολεμιστές που λάβωσαν την καρδιά της Αμερικής, αναφερόμενος στους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πέρυσι υπήρξαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο 70χρονος αλ Ζαουάχρι σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, δεν υπήρξε επιβεβαίωση από την Αλ Κάιντα ούτε κάποια επισήμανση για το πού μπορεί να βρίσκεται ή για την κατάστασή του.

Σύμφωνα με το SITE Intelligence Group, ο Αλ Ζαουάχρι μίλησε στο βίντεο και για επιδρομή σε ρωσική στρατιωτική βάση. Τα Ηνωμένα Έθνη πέρυσι,. σε αναφορά τους επεσήμαναν ότι ο Αλ Ζαουάχρι ήταν πιθανόν ζωντανός αλλά πολύ αδύναμος για να συμμετέχει στην προπαγάνδα.

Σύμφωνα με τη Rita Katz, διευθύντρια του SITE Intelligence Group, “ο Ζαουάχρι δεν αναφέρθηκε στη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, και η αναφορά στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, μπορούσε να είχε γίνει  τον Φεβρουάριο του 2020 σύμφωνα με τη Συμφωνία της Ντόχα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ