Ακάρ: Δήλωσε έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα – «Μάταιοι» οι εξοπλισμοί, «κάλπικες» οι ελληνικές συμμαχίες

Επανήλθε σήμερα στα περί διαλόγου με την Ελλάδα ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, δηλώνοντας έτοιμος να ανταποκριθεί σε κάθε πρόσκληση για συνομιλίες του γίνει από την Ελλάδα, ωστόσο χαρακτήρισε μάταιες τις εξοπλιστικές ενέργειες της χώρας μας και “κάλπικες” τις συμμαχίες που κάνει η Ελλάδα.

«Έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα. Εμείς λέμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με ειρηνικό τρόπο, στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και ως δυο πολιτισμένες χώρες. Να έχουμε συνομιλίες και διάλογο. Ο ομόλογός μου, αύριο εάν πει “έρχομαι”, είναι καλοδεχούμενος. Αύριο να με καλέσει είμαι έτοιμος να πάω αμέσως. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον διάλογο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο και για συνομιλίες. Θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μας με διάλογο», είπε, αλλά όταν του ζήτησαν να σχολιάσει τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα είπε ότι «η προσπάθεια εξοπλισμού (σ.σ. της Ελλάδας) είναι μάταιη, όπως είναι μάταιη και η προσπάθεια (σ.σ. των Ελλήνων) να τρέχουν πίσω από “κάλπικες” συμμαχίες. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να φτάσουν κάπου».

«Κάθε φορά υπενθυμίζουμε στους συνομιλητές μας ότι η Τουρκία είναι ένας δυνατός έμπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος», συνέχισε ο κ. Ακάρ, «και με αυτήν την έννοια, ο διάλογος θα έχει όφελος για όλες τις πλευρές. Η δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου είναι σημαντική και επωφελής για την Τουρκία και την Ελλάδα», είπε.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας φρόντισε πάντως να σχολιάσει και την εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας. «Συγκεκριμένοι πολιτικοί, επειδή έρχονται και εκλογές, συνεχίζουν με ενέργειες και δηλώσεις τους να κάνουν ζημιά στον ελληνικό λαό και στην ευημερία του. Στους ομολόγους μας και στις άλλες χώρες με τις οποίες συνομιλούμε λεμέ “παρακαλούμε να έχετε μια ουδέτερη, δίκαιη στάση”. Τους λέμε ότι δεν τηρούν ουδετερότητα», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Ακάρ

Χθες, ο Χουλουσί Ακάρ είχε θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, αλλά είχε επίσης πει ότι η χώρα του είναι αυτή που επιθυμεί τον διάλογο.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, είχε χθες δηλώσει ότι «εμείς, για μια συνολική και μόνιμη λύση, λέμε: διεθνές δίκαιο, καλή γειτονία, ειρηνικές μέθοδοι και διάλογος. Μιλάμε πολύ ανοιχτά και ξεκάθαρα στις επαφές μαζί τους. Στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η στρατιωτική μας αντιπροσωπεία πήγε στην Ελλάδα δύο φορές, αυτοί ήρθαν στην Άγκυρα μία φορά.
Τώρα, λοιπόν, περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για την 4η συνάντηση. Έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχουν έρθει ακόμα. Και ενώ τους καλούμε να συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις, κάποιοι προτείνουν διάλογο. Στην πραγματικότητα, όμως, εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε τον διάλογο», είπε χθες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ