Αίγυπτος: Τραγικές μαρτυρίες στη Γκίζα – Στους 41 οι νεκροί Κόπτες από τη φωτιά στην εκκλησία

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Αίγυπτο, καθώς έφτασαν τους 41 οι νεκροί στην χριστιανική εκκλησία των Κοπτών Αμπού Σαφίν, στη Γκίζα, με τα περισσότερα θύματα να είναι παιδιά.

Η πυρκαγιά μάλλον ξέσπασε από βραχυκύκλωμα, την ώρα που στο κτίριο, στη συνοικία Ιμπάμπα, ήταν περίπου 5000 άτομα, μοιρασμένα σε ορόφους. Η φωτιά μπλόκαρε την είσοδο, με αποτέλεσμα οι πιστοί να ποδοπατηθούν, καθώς έτρεχαν έντρομοι για να βγουν από το κτίριο.  Τουλάχιστον 41 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός, ενώ οι τραυματίες υπολογίζεται ότι είναι δεκάδες. Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι κατάφερε να σβήσει τη φωτιά και τώρα διερευνά τα αίτια που την προκάλεσαν.

Τραγικές μαρτυρίες

“Οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν στον τρίτο και στον τέταρτο όροφο, όταν είδαμε καπνό να βγαίνει από τον δεύτερο. Άρχισαν όλοι τότε να κατεβαίνουν από τις σκάλες τρέχοντας. Έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο και συνέχιζαν, ποδοπατώντας οι επόμενοι τους προηγούμενους”, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Γιασίρ Μουνίρ, ένας από τους Κόπτες που είχαν πάει για τη λειτουργία στην Εκκλησία και συνέχισε: “Μετά ακούσαμε μία έκρηξη, οπότε σπίθες και φλόγες άρχισαν να βγαίνουν από τα παράθυρα.”. Όπως είπε, ο ίδιος και η κόρη του ήταν στο ισόγειο εκείνη τη στιγμή και κατόρθωσαν να γλιτώσουν.

Άλλος μάρτυρας, ο Μαχέρ Μουράντ, δήλωσε ότι άφησε την αδερφή του στην εκκλησία μετά τις προσευχές. “Δεν είχα απομακρυνθεί ούτε δέκα μέτρα από την Εκκλησία, όταν άκουσα φωνές και είδα πυκνό καπνό να βγαίνει από το κτίριο. Όταν η Πυροσβεστική έσβησε τη φωτιά, είδα το πτώμα της αδερφής μου. Τα πτώματα είναι όλα απανθρακωμένα και πολλά από αυτά ήταν μικρά παιδιά, γιατί στην Εκκλησία υπήρχε ειδική αίθουσα για τα μικρά παιδιά”, είπε.

Οι Αρχές

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε “τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων που μετέβησαν στον Κύριό τους, σε έναν από τους οίκους προσευχής Του.” Η Εισαγγελία του Καΐρου ανακοίνωσε ότι έστειλε κλιμάκιο στην περιοχή για διερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.
Η Γκίζα είναι πόλη που εντάσσεται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιφέρεια του Καΐρου, ωστόσο είναι κτισμένη στην απέναντι πλευρά του Νείλου.

Οι Κόπτες

Οι Χριστιανοί Κόπτες της Αιγύπτου αριθμούν περί τα 10 εκατομμύρια. Ο συνολικός πληθυσμός της Αιγύπτου είναι περί τα 103 εκατομμύρια. Είναι μια ισχυρή μειονότητα, η οποία εκφράζει το παράπονο ότι δεν έχει ενeργό ρόλο και δεν εκπροσωπείται στην δημόσια ζωή της Αιγύπτου, αναλογικά με το μέγεθός της. Οι Κόπτες στην Αίγυπτο συχνά καταγγέλλουν διακρίσεις σε βάρος τους.
Οι πυρκαγιές από βραχυκυκλώματα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην Αίγυπτο. Στα τέλη του 2020 είχε εκδηλωθεί φωτιά από βραχυκύκλωμα σε κλινική όπου νοσηλεύονταν ασθενείς με covid -19. Τότε πέθαναν επτά άτομα και πολλά τραυματίστηκαν.

(Πηγή: ΑΠΕ – Reuters / Φωτό Reuters)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ