Αίγυπτος: Ανακάλυψαν μούμιες με χρυσές γλώσσες στο Δέλτα του Νείλου

Αρχαιολόγοι εντόπισαν αρκετές μούμιες με χρυσές γλώσσες σε αρχαίους τάφους στο Δέλτα του Νείλου, στην περιοχή της Μενούφια, κοντά στο Κάιρο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Αίγυπτος: Ανοίγει ξανά η αρχαία Λεωφόρος των Σφιγγών του Λούξορ

Οι τάφοι χρονολογούνται από διαφορετικές εποχές, συμπεριλαμβανομένης της Ύστερης και της Ελληνορωμαϊκής Περιόδου. Οι μούμιες δεν ήταν καλοδιατηρημένες, κάτι που υποδηλώνει ότι πιθανότατα οι τάφοι είχαν λεηλατηθεί στο παρελθόν, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης αρκετούς σκελετούς τυλιγμένους με φύλλα χρυσού, αγγεία και υλικά που χρησιμοποιούνταν στη μουμιοποίηση.

Εντυπωσιακά ευρήματα – Φωτογραφίες από το Αιγυπτιακό υπουργείο

Ο αρχαιολόγος Μπαχά αλ Νάγκαρ εξήγησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua ότι «η χρυσή γλώσσα αποσκοπούσε στο να διασφαλιστεί η ομιλία στη μεταθανάτια ζωή». Συμπλήρωσε ότι στη μουμιοποίηση «υψηλών προσώπων» ήταν σύνηθες να διακοσμούνται με χρυσό το προσωπείο, τα δάκτυλα των άνω και κάτω άκρων και η γλώσσα. Και αυτό γιατί ο χρυσός αντέχει στον χρόνο και διατηρεί τη λάμψη του.

Βρέθηκε ο τάφος της Κλεοπάτρας; – Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σήραγγα λαξευμένη σε βράχο

Οι μούμιες ήταν καλυμμένες με λεπτά φύλλα χρυσού

Σύμφωνα με τον Mustafa Waziri, γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, οι μούμιες βρίσκονται σε κακή κατάσταση συντήρησης, ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκετές ήταν καλυμμένες με λεπτά φύλλα χρυσού και τοποθετημένες σε ξύλινα φέρετρα. Η ομάδα βρήκε επίσης πήλινα αγγεία, χρυσά τεχνουργήματα σε σχήμα σκαραβαίων και λουλουδιών, καθώς και μια σειρά από επιτύμβια λίθινα φυλαχτά και αγγεία.

Ο Ayman Ashmawi, επικεφαλής του Τομέα Αρχαίων Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, δήλωσε: «Το πρόσφατα ανακαλυφθέν τμήμα της νεκρόπολης έχει διαφορετικό αρχιτεκτονικό στυλ. Πρώιμες μελέτες για τις ταφές, τις μούμιες και την ταφική συλλογή, δείχνουν ότι αυτή η νεκρόπολη χρησιμοποιήθηκε σε τρεις διαφορετικές περιόδους: την ύστερη αρχαία Αιγυπτιακή, την Πτολεμαϊκή και μέρος της Ρωμαϊκής περιόδου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ