Αγωνιούν οι Φιλιππινέζοι

Αγωνιούν οι Φιλιππινέζοι

 

Κορυφώνεται η αγωνία των Φιλιππινέζων που ζουν στην Ελλάδα για την τύχη των συγγενών τους μακριά στην πατρίδα, μετά το φονικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν.

Η 69χρονη Ντελίντα ζει 33 χρόνια στην Ελλάδα. Έχει τέσσερα παιδιά, τα δύο από αυτά, μία κόρη και ένας γιος, ζουν με τις οικογένειές τους στις Φιλιππίνες, στην επαρχία Λέιτε που είναι η πλέον πληγείσα.

Επικοινώνησε για τελευταία φορά μαζί τους μία μέρα πριν το χτύπημα του τυφώνα. «Δεν έχω κανένα νέο από το απόγευμα της Πέμπτης. Μακάρι να είναι όλοι καλά», λέει στο ΑΠΕ –ΜΠΕ και αναφέρεται στην τελευταία τους συνομιλία. «Μου είπαν ότι περίμεναν τον τυφώνα και έκαναν προετοιμασίες. Άλλωστε, δεν είναι κάτι άγνωστο για αυτούς, περίπου 24 τυφώνες έχουν πλήξει τις Φιλιππίνες τους τελευταίους μήνες.

Δεν ένιωσα ότι ανησυχούσαν πολύ. Τόσο μεγάλη καταστροφή δεν την περίμεναν». «Δεν μπορώ να είμαι στο σπίτι, δεν μπορώ να βλέπω στην τηλεόραση τις εικόνες της καταστροφής. Δεν μπορώ να κάθομαι. Θέλω να κάνω κάτι να βοηθήσω», τονίζει και πράγματι, στις 28 Νοεμβρίου, θα προσπαθήσει να πάει στην πατρίδα της να δει από κοντά τι έχει συμβεί στα αγαπημένα της πρόσωπα και στον τόπο που γεννήθηκε. Θα την συνοδεύει η 20χρονη εγγονή της. «Πρέπει να δει και αυτή την πραγματικότητα. Έτσι είναι η ζωή, με χαρά και με λύπη. Θα μείνω για περίπου έναν μήνα να κάνω κάτι, να βοηθήσω, όσο μπορώ».

Την ίδια αγωνία νιώθει και ο πρόεδρος των Φιλιππινέζων μεταναστών στην Ελλάδα, Τζο Βαλέντσια. Δεν έχει καμία επικοινωνία με τα αδέλφια του που ζουν, στο νησί Τόμποσο, όπου ένας ανιψιός του είναι δήμαρχος. «Κάθε μέρα τηλεφωνώ, αλλά δεν υπάρχει απάντηση. Δεν υπάρχει λεπτό που να μην τους σκέφτομαι. Δεν ξέρω τι τους έχει συμβεί. Είναι πολύ οδυνηρό», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το μόνο που ξέρω, είναι ότι η περιοχή έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Δεν υπάρχουν τηλέφωνα. Οι επιχειρήσεις χάθηκαν. Οι καλλιέργειες καταστράφηκαν. Δεν υπάρχει τίποτα. Όσοι επέζησαν, αγωνίζονται να επιβιώσουν και ψάχνουν να βρουν τα σώματα των αγαπημένων τους που χάθηκαν. Είναι ώρα για εμάς να θρηνήσουμε τους νεκρούς μας».

Η Μαγιέτ που ζει 13 χρόνια στην Ελλάδα, στάθηκε πιο τυχερή. Η αγωνία των πρώτων ημερών έδωσε τη θέση στη χαρά, την Τρίτη το απόγευμα, όταν ενημερώθηκε, μέσω διαδικτύου, από τις τοπικές αρχές ότι οι συγγενείς της, ο 18χρονος γιος της, η μητέρα της, ο αδελφός της είναι καλά. «Είχα μιλήσει μαζί τους την περασμένη Πέμπτη. Μου είπαν ότι ο τυφώνας δεν ήταν πολύ δυνατός Περίμενα ότι θα ήταν ένας τυφώνας “νορμάλ”. Όταν είδα τις ειδήσεις, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ήταν η πρώτη φορά που ο τυφώνας ήταν τόσο ισχυρός», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μαθαίνει ότι η κατάσταση στην πατρίδα της είναι πολύ άσχημη. «Είμαι πολύ λυπημένη. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Δεν έχουν φαγητό. Περιμένουν βοήθεια από την κυβέρνηση. Θα προσπαθήσουμε να επιβιώσουμε. Με τη βοήθεια των άλλων ανθρώπων μπορούμε να επιβιώσουμε».

Για τη βοήθεια των συμπατριωτών τους, οι Φιλιππινέζοι που ζουν στην Ελλάδα, προχώρησαν στη δημιουργία ενός τραπεζικού λογαριασμού. Για έναν λογαριασμό καρδιάς κάνει λόγο ο κ. Βαλέντσια, όπου μπορεί ο καθένας να βάλει όσα χρήματα μπορεί, έστω και ένα ευρώ.

Ο αριθμός λογαριασμού στην Alpha Bank για την ενίσχυση των πληγέντων στις Φιλιππίνες είναι IBAN GR 5801401670167002310025348.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ