Άγνωστη λέξη η “ελευθεροτυπία” στην Τουρκία: Πρόστιμο σε κανάλι λόγω… Ερντογάν

Το τουρκικό ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο στο κανάλι Halk TV για την κριτική δημοσιογράφου του καναλιού σε λόγια του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της επικεφαλής του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος είχε ασκήσει κριτική στα παρακάτω φράση του Τούρκου προέδρου: «Αυτές είναι οι καλές σας ημέρες», την οποία απηύθυνε στην Ακσενέρ.

Το ΕΣΡ αποφάσισε επίσης να επιβάλει κυρώσεις στα αντιπολιτευόμενα κανάλια KRT και FOX. Στο αιτιολογικό αναφέρεται ότι τα λόγια του προέδρου Ερντογάν δεν είχαν την έννοια της υποκίνησης βίας εναντίον των γυναικών, όπως σχολίαζαν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι.

Την ίδια ώρα, o Τούρκος δημοσιογράφος Χασάν Τολγκά Μπαλτζιλάρ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το επάγγελμα, μετά από 3 επιδρομές της αστυνομίας στο σπίτι του λόγω των ρεπορτάζ του για φερόμενη διαφθορά στο δήμο Οσμάνιγε της Κωνσταντινούπολης, που ελέγχεται από το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (MHP).

«Μου έχουν προσφερθεί μέχρι και χρήματα σε αντάλλαγμα να σταματήσω να αναφέρομαι στο θέμα. Δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση εναντίον μου αυτή τη στιγμή, αλλά μου φόρεσαν χειροπέδες και η αστυνομία έτεινε όπλο στη γυναίκα μου. Εγκαταλείπω το επάγγελμα καθώς δεν μπορώ πλέον θέτω σε κίνδυνο την οικογένειά μου», δήλωσε ο δημοσιογράφος σε τοπικό μέσο στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Sigmalive

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ