Αφιέρωμα enikos.gr: Άγνωστες πτυχές της ζωής επτά ηγετών της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής – Πώς πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια – ΦΩΤΟ

του Βασίλη Βρυώνη

Τους γνωρίζουμε μόνο με την σημερινή ιδιότητά τους, δηλαδή ως τους μεγάλους σύγχρονους ηγέτες του πλανήτη. Στιβαροί, αποφασιστικοί, κάποιοι από αυτούς συνετοί, άλλοι άφρονες, όλοι κρατούν στα χέρια τους τα ηνία χωρών που επηρεάζουν καταλυτικά τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες. Λίγα όμως γνωρίζουμε για την παιδική και εφηβική ηλικία των ανθρώπων οι οποίοι ουσιαστικά ρυθμίζουν το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας. Κάποια από τα γνωρίσματα του χαρακτήρα τους -παιδιόθεν- είναι κομβικά και ενδέχεται όχι μόνο να διαμόρφωσαν την προσωπικότητά τους, αλλά και να παίζουν ρόλο στον τρόπο λήψης των αποφάσεών τους.

Ντόναλντ ΤραμπΠοιος να το φανταζόταν τότε, το μακρινό 1950, ότι το γλυκύτατο αγοράκι στα αριστερά της φωτογραφίας θα γινόταν μια μέρα ο φοβερός και τρομερός… Ντόναλντ Τραμπ. Κι όμως ο πιτσιρικάς αυτός είναι ο νυν «πλανητάρχης» σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών. Το μόνο που θα μπορούσε να πει κανείς ότι του φέρνει ίσως είναι η περίφημη πια φράντζα…

Με καταγωγή μισή Γερμανική και μισή Σκωτσέζικη, ο Ντόναλντ Τραμπ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και ήταν ο τέταρτος από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Ο χαρακτήρας του ανδρός φάνηκε από νωρίς. Πρώην συμμαθητές, καθηγητές και γείτονές του τον έχουν περιγράψει… περίπου όπως τον ξέρουμε σήμερα όλοι.

Ήταν αυθάδης, ισχυρογνώμων, εριστικός, ήθελε πάντα να έχει δίκιο και ποτέ δεν παραδεχόταν τα λάθη του. Μεγαλωμένος στο Κουίνς από πλούσια οικογένεια (ο πατέρας του ήταν νεόπλουτος εργολάβος οικοδομών) έβγαζε στην αυλή τα ακριβά και φανταχτερά παιχνίδια του για να κάνει τα παιδιά των γειτόνων να σκάνε από την ζήλια τους. Στο σχολείο μαύρισε το μάτι ενός καθηγητή με τον οποίο τσακώθηκε, ενώ μια γειτόνισσα βγήκε εκτός εαυτού όταν τον είδε από τη γειτονική αυλή να πετάει πέτρες μέσα στην κούνια όπου βρισκόταν το νεογέννητο μωρό της.

(Ο Ντόναλντ Τραμπ, πρώτος από αριστερά σε οικογενειακή φωτογραφία) Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Φρέντερικ Τζ., πέθανε το 1981 από αλκοολισμό παρά τις προσπάθειες του Ντόναλντ να τον αποτρέψει.

Άνγκελα ΜέρκελΤο χαρούμενο κοριτσάκι που βλέπετε εξελίχθηκε σε μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες του κόσμου. Σε ηλικία μόλις ενάμιση έτους η Άνγκελα Μέρκελ ποζάρει στον φωτογραφικό φακό των γονιών της και δείχνει να το απολαμβάνει.

Ήταν τέλη του 1955 στο Αμβούργο. Βλέπετε, η καγκελάριος της Γερμανίας είχε την τύχη να γεννηθεί στη Δυτική Γερμανία. Ωστόσο, σε ηλικία 6 ετών μετακόμισε με τους γονείς της στην Ανατολική Γερμανία, στη μεσαιωνική πόλη Τέμπλιν, βόρεια του Βερολίνου.

Ο λόγος… Ο θεολόγος πατέρας της, Χορστ Κάσνερ, αποδέχθηκε την έκκληση της Λουθηρανικής Εκκλησίας που είχε ανάγκη από πάστορες στην Ανατολική Γερμανία. Έτσι, η μικρή Άνγκελα είχε το μοναδικό «προνόμιο» να εγκαταλείψει τον ελεύθερο κόσμο για να μεγαλώσει στη δικτατορία της Σοβιετοκρατούμενης Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Ο πατέρας της, λίγο πριν πεθάνει το 2005, είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του τα εξής: «Ήταν αποστολή μου να πάω εκεί. Πάντως, ο υπεύθυνος της μεταφορικής εταιρείας που χρησιμοποιήσαμε για την μετακόμιση μού είχε πει το εξής: ¨Πολύ περίεργη η απόφασή σας. Μόνο δύο είδη ανθρώπων αφήνουν τη Δύση για την Ανατολή… Κομμουνιστές ή ηλίθιοι»Βλαντιμίρ Πούτιν

Ποιος να το φανταζόταν ότι εκείνος ο μικρός διάολος που μιλούσε συνέχεια στην τάξη, εκτόξευε γόμες στους συμμαθητές του, δεν πρόσεχε τους δασκάλους και παρέλειπε συστηματικά να κάνει τις εργασίες του, θα γινόταν ο κορυφαίος κατάσκοπος της Ρωσίας, και αργότερα… ο πρόεδρός της.

Η εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα κατάφερε να βρει το βιβλίο βαθμολογίας του 11χρονου –τότε- Βλαντιμίρ στη σκονισμένη σοφίτα ενός μικρού ξύλινου σπιτιού, λίγο έξω από την Αγία Πετρούπολη, όπου περνούσε τα καλοκαίρια. Οι κιτρινισμένες σελίδες του βιβλίου αποκαλύπτουν τα κατορθώματα του μελλοντικού “Τσάρου”.

Οι βαθμοί του μέτριοι. Κυμαίνονταν άλλοτε πάνω, άλλοτε κάτω από τη βάση, με εξαίρεση την Ιστορία όπου έπαιρνε άριστα, και το αγαπημένο του σπορ, το τζούντο, στο οποίο ήταν άσος.

Σύμφωνα με την Πράβντα, η μεγάλη αγάπη του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν η γερμανική γλώσσα. Σε όλα τα βιβλία του υπάρχουν σημειώσεις τις οποίες είχε κάνει στα γερμανικά. Ίσως έτσι να εξηγείται -εν μέρει- και η γεμάτη ένταση σχέση που έχει με την ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Μπαράκ ΟμπάμαΥπήρξε ομολογουμένως ένας από τους πιο δημοφιλείς προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Και όμως η παιδική ηλικία του Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα απείχε παρασάγγας από το τυπικό παράδειγμα του μέσου Αμερικανού, πόσο μάλλον κάποιου ο οποίος έμελλε να σκαρφαλώσει στην κορυφή της αμερικανικής και της παγκόσμιας ελίτ.

Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1961 από μαύρο Κενυάτη πατέρα και λευκή Αμερικανίδα μητέρα. Τα περισσότερα χρόνια της παιδικής του ηλικίας τα πέρασε στη Χονολουλού της Χαβάης. Όταν ήταν δύο ετών ο συνονόματος πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια και πήγε να σπουδάσει στο Χάρβαρντ. Επέστρεψε μόνο μια φορά… όταν ο μικρός Μπαράκ ήταν 10 ετών (φωτογραφία κάτω). Δεν τον ξαναείδε ποτέ…

(Ο Μπαράκ Ομπάμα σε ηλικία 5 ετών στην Χαβάη)

(Οκτώ ετών στην αγκαλιά της μητέρας του)Από τα 6 ως και τα 10 του χρόνια έζησε στην Τζακάρτα της Ινδονησίας με την διαζευγμένη μητέρα του και τον Ινδονήσιο πατριό του. Σε όλη την παιδική του ηλικία έζησε σε περιβάλλοντα όπου πάντα ήταν «ο διαφορετικός» γεγονός που ατσάλωσε τη θέλησή του να τα καταφέρει στη ζωή, όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος.Τερέζα ΜέιΗ Τερέζα Μέρι Μπρεζιέρ (μετέπειτα Μέι) ήλθε στον κόσμο την 1η Οκτωβρίου 1956 στο Ίστμπουρν της Αγγλίας. Μοναχοπαίδι του εφημέριου της Αγγλικανικής Εκκλησίας Χιούμπερτ και της Ζέιντι, μεγάλωσε στο Όξφορντσερ. Η ίδια έχει περιγράψει τον εαυτό της ως «κορίτσι του κατηχητικού».

Ήταν τόσο εγκρατής, συνεσταλμένη και σοβαρή που, σε συνέντευξή της στο ITV, όταν της ζητήθηκε να αποκαλύψει το πιο άτακτο πράγμα που είχε κάνει ως παιδί, η Μέι έστυβε το μυαλό της και δεν της ερχόταν τίποτα να πει. Τελικά, χάρη στην επιμονή του δημοσιογράφου η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έκανε την μεγάλη αποκάλυψη: «Ε, λοιπόν, νομίζω ότι… η μεγαλύτερη αταξία που είχα κάνει ήταν ότι έτρεχα μαζί με την φίλη μου μέσα στους σπαρμένους σιτοβολώνες. Οι αγρότες δεν ήταν και πολύ ευχαριστημένοι με αυτό…»

Εμμανουέλ ΜακρόνΓεννημένος στην Αμιένη της Βόρειας Γαλλίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι γιος της φυσικού Φρανσουάζ Νογκυές και του Ζαν-Μισέλ Μακρόν, καθηγητή νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πικαρδίας. Μεγαλωμένος σε μια μη θρησκευόμενη οικογένεια, βαπτίστηκε καθολικός σε ηλικία 12 ετών μετά από δική του απαίτηση.

Σπούδασε στο Λύκειο των Ιησουϊτών της Αμιένης (απ΄ όπου και η παρακάτω φωτογραφία) προτού οι γονείς του τον στείλουν στο Λύκειο Ερρίκος Ε’ στο Παρίσι, όπου ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις προπτυχιακές σπουδές.

Ο λόγος που οι γονείς του τον έστειλαν στο Παρίσι ήταν ο δεσμός που είχε συνάψει στο Λύκειο των Ιησουϊτών με την Μπριζίτ Οζιέρ, μια παντρεμένη καθηγήτρια με τρία παιδιά η οποία έμελλε να γίνει η πρώτη κυρία της Γαλλίας στο πλευρό του μαθητή της…Κιμ Γιονγκ ΟυνΠολύ λίγα είναι γνωστά για τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ ΓιονγκΟυν. Τη ζωή του πάντα κάλυπτε ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου. Γνωρίζουμε ότι πήγε σχολείο και σπούδασε στην Ελβετία με ψευδώνυμο και ψεύτικη ταυτότητα για λόγους ασφαλείας. Υποτίθεται ότι ήταν γιος κάποιου διπλωματικού υπαλλήλου της Βορειοκορεατικής πρεσβείας.

Η μοναδική μαρτυρία που υπάρχει για τα παιδικά χρόνια του Κιμ είναι από τον Λι Γιανγκ-Γκακ, πρώην σωματοφύλακά του, ο οποίος τον περιέγραψε ως θυελλώδες και πεισματάρικο παιδί.

“Τον θυμάμαι σε ηλικία 6-7 ετών. Η προσωπικότητά του ήταν από τότε εκρηκτική. Όταν ήταν θυμωμένος, αντιδρούσε χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες. Δεν ενδιαφέρεται για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Δεν λυπάται για άλλους ανθρώπους. Κάνει ό τι θέλει», είπε ο πρώην σωματοφύλακας του δικτάτορα της πιο απομονωμένης χώρας του κόσμου.Πηγές πληροφοριών: New York Times, ABC News, Telegraph, The Times, El Pais, Corriere della Sera, BBC

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ