Αγία Σοφία: Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί στον ΑΝΤ1 για τις αντοχές του μνημείου – «Να κλείσει τελείως, όλα μπορεί να συμβούν»

Την ανάγκη να κλείσει η Αγιά Σοφία, καθώς δεν μπορεί να «σηκώσει» καθημερινά τόσους πολλούς επισκέπτες, υπογραμμίζει ο διακεκριμένος Τούρκος ιστορικός και ακαδημαϊκός Ιλμπέρ Ορταϊλί, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, χρειάζεται να γίνουν μόνιμα έργα αποκατάστασης, διαφορετικά το μνημείο θα καταρρεύσει.

Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι δεν βλέπει άλλη λύση από το να κλείσει η Αγία Σοφία, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης. Μάλιστα λέει ότι πρέπει να είναι μία αποκατάσταση, που θα διαρκέσει μισό αιώνα.

«Να κλείσει τελείως…  Δηλαδή πλέον να μην γίνονται καθόλου επισκέψεις, ούτε να αγοράζετε εισιτήρια και να μπαίνετε. Άρα, πρώτα απ’ όλα, αυτές οι τουριστικές εταιρείες να μείνουν μακριά από εδώ. Δεν γίνεται να μην κλείσει. Μα, είναι 1.500 ετών. Πρέπει να προσέχετε κάθε βήμα που κάνετε εκεί. Στο κάτω μέρος, σας λέμε, υπάρχουν κανάλια. Τι θα γίνει με όλα αυτά; Στέκονται πάνω απ’ αυτά. Θα πρέπει να σταματήσει αυτός ο ρυθμός των καθημερινών επισκέψεων», αναφέρει ο Ορταϊλί.

Σε ερώτηση αν η Αγία Σοφία μπορεί να καταρρεύσει, απάντησε: «Όλα μπορεί να συμβούν. Δεν θέλω να λέω τέτοια πράγματα. Το κτίριο δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Μέχρι εδώ. Αυτό είναι παλιό κτίριο. Υπάρχει κάποιο παλιότερο από αυτό; Όχι. Αυτό είναι ζήτημα που αφορά όλη την ανθρωπότητα. Έφτιαξαν πολυκατοικίες δίπλα στις αιγυπτιακές πυραμίδες. Είναι και άσχημο και επικίνδυνο, αν με ρωτάς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε αυτό να συμβεί».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ