Αυτό είναι το μεγαλύτερο παγωτατζίδικο στον κόσμο – Εξυπηρετεί 30.000 πελάτες την ημέρα

Το Coppelia Park  είναι το μεγαλύτερο παγωτατζίδικο στον κόσμο. Γνωστό και ως “Καθεδρικός Ναός Παγωτού”, εξυπηρετεί περίπου 30.000 πελάτες την ημέρα και μέχρι 600 τη φορά.

Χτισμένο το 1966, το ‘Parque Coppelia στην Αβάνα της Κούβας αποτελείται από ένα διώροφο θολωτό περίπτερο εμπνευσμένο από τον εμβληματικό καθεδρικό ναό της Μπραζίλια του Oscar Niemeyer έξω από το οποίο οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά για παγωτό κάθε μέρα, και ένα καταπράσινο πάρκο με εκατοντάδες τραπέζια όπου μέχρι και 1.000 άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν τις παγωμένες λιχουδιές κάθε φορά. Η ιστορία λέει ότι ο Φιντέλ Κάστρο διέταξε την κατασκευή του πάρκου Coppelia λίγο μετά την επιτυχία της κομμουνιστικής του επανάστασης. Φέρεται να παρήγγειλε είκοσι οκτώ δοχεία παγωτού από τον Αμερικανό παραγωγό Howard Johnson’s και μόλις το δοκίμασε αποφάσισε να απαντήσει δημιουργώντας κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο, αλλά αρκετά φθηνό ώστε να μπορεί να το πληρώσει ο καθένας. Η ιδέα του είχε τεράστια επιτυχία και μέχρι σήμερα χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να απολαμβάνουν επιδοτούμενο παγωτό στο Coppelia Park, το μεγαλύτερο παγωτατζίδικο στον κόσμο.

“Πριν από την επανάσταση, ο λαός της Κούβας λάτρευε το παγωτό Howard Johnson”, είπε ο Φιντέλ Κάστρο σε έναν δημοσιογράφο που τον επισκέφθηκε λίγο μετά τα εγκαίνια του Coppelia Park. “Αυτός είναι ο τρόπος μας να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα καλύτερα από τους Αμερικανούς”.

Υπήρξε μια εποχή που ακόμη και κάποιοι επισκέπτες στις ΗΠΑ παραδέχονταν ότι το Coppelia Park σερβίρει το καλύτερο παγωτό στον κόσμο. Έβγαινε σε δεκάδες διαφορετικές γεύσεις – 26 από αυτές στο αποκορύφωμα της δημοτικότητας  του – αποστέλλονταν τακτικά σε ξηρό πάγο σε κομμουνιστές αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο ως ένδειξη κουβανικής υπερηφάνειας. Δυστυχώς, η πτώση του σοβιετικού μπλοκ είχε άσχημες συνέπειες στην κουβανική οικονομία, και ούτε ο καθεδρικός ναός του παγωτού γλίτωσε.

Μη μπορώντας να επιτύχει αυτάρκεια στα γαλακτοκομικά και με τις αλυσίδες εφοδιασμού της για το βούτυρο και το γάλα σε σκόνη κομμένες, η Κούβα του Κάστρο έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο βούτυρο και το παγωτό. Επέλεξε το δεύτερο και μείωσε τις μερίδες βουτύρου.  Η Coppelia δεν σέρβιρε τόσες πολλές γεύσεις, αλλά ο καθένας μπορούσε και εδώ να απολαύσει επιδοτούμενο παγωτό ανά πάσα στιγμή.

Ακόμη και σήμερα, το μεγαλύτερο παγωτατζίδικο του κόσμου παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές στην Αβάνα. Είναι το μέρος όπου τα περισσότερα παιδιά γιορτάζουν τα γενέθλιά τους, όπου πηγαίνουν τα ζευγάρια στα πρώτα τους ραντεβού και είναι επίσης ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της κουβανικής πρωτεύουσας. Και για περίπου 5 κουβανικά πέσος ανά μπάλα, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ