Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την φοίτηση γυναικών στα Πανεπιστήμια

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται στο εξής και «μέχρι νεωτέρας» να φοιτούν σε Πανεπιστήμια, αφού τις έχουν ήδη αποκλείσει και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τη στιγμή που κατέλαβαν την εξουσία.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την είσοδο των γυναικών σε πάρκα και κήπους στην Καμπούλ

«Ενημερώνεστε όλοι να εφαρμόσετε την αναφερόμενη εντολή για διακοπή της εκπαίδευσης των γυναικών μέχρι νεωτέρας» αναφέρει ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ, σε μια επιστολή του που απευθύνεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια του Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ζιαουλάχ Χασίμι, επιβεβαίωσε την εντολή. Δεν έχει δοθεί προς το παρόν καμία εξήγηση για την απόφαση αυτή.

Η απαγόρευση έρχεται λιγότερο από τρεις μήνες αφότου χιλιάδες κορίτσια συμμετείχαν στις εξετάσεις για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια της χώρας. Πολλές από αυτές τις νεαρές κοπέλες ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να σπουδάσουν ιατρική ή να γίνουν μηχανικοί, μολονότι δεν τους επιτρέπεται πλέον η φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΕΕ: «Ιδιαίτερη ανησυχία» για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν

Όταν κατέλαβαν για δεύτερη φορά την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι θα είναι πιο ανεκτικοί. Σταδιακά όμως επανήλθαν στις υπερσυντηρητικές ισλαμιστικές θέσεις που σηματοδότησαν και την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής τους (1996-2001). Οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τον δημόσιο βίο και από την εκπαίδευση: στις 23 Μαρτίου, λίγες ώρες αφότου είχαν ανακοινώσει την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων θηλέων, οι Ταλιμπάν τα έκλεισαν. Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο ίδιος ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα έλαβε αυτήν την απόφαση.

Οι γυναίκες δεν έχουν επίσης το δικαίωμα να ταξιδεύουν μόνες, εφόσον δεν συνοδεύονται από έναν άρρενα συγγενή τους και πρέπει να καλύπτονται με μπούρκα ή χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι. Τον Νοέμβριο οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν την είσοδο σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διατάζουν τις παρουσιάστριες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους στον αέρα

Οι διαδηλώσεις των γυναικών εναντίον των μέτρων –στις οποίες σπανίως μετέχουν πάνω από 40 άνθρωποι– έχουν γίνει πολύ επικίνδυνες. Πολλές διαδηλώτριες έχουν συλληφθεί και οι δημοσιογράφοι εμποδίζονται να καλύψουν τις συγκεντρώσεις τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ