Αφγανιστάν: Δηλητηρίασαν μαθήτριες σε σχολείο – Ανησυχία και τα μυστηριώδη «χτυπήματα»

Σχεδόν 80 κορίτσια δηλητηριάστηκαν και νοσηλεύτηκαν σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις στα δημοτικά σχολεία τους στο βόρειο Αφγανιστάν, δήλωσε τοπικός εκπαιδευτικός αξιωματούχος την Κυριακή.

Ιράν: Μυστήριο με την δηλητηρίαση δεκάδων μαθητριών σε σχολεία

Είπε ότι το άτομο που ενορχήστρωσε τη δηλητηρίαση είχε προσωπική μνησικακία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία Σαρ-ε-Πουλ το Σάββατο και την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγήθηκε ένα κύμα δηλητηριάσεων σε σχολεία θηλέων στο γειτονικό Ιράν.

«Μερικοί άγνωστοι μπήκαν σε σχολείο θηλέων στην Περιφέρεια Σαντσαράκ … και δηλητηρίασαν τις τάξεις, όταν τα κορίτσια μπήκαν στις τάξεις δηλητηριάσθηκαν», δήλωσε ο Ντεν Μοχαμάντ Ναζαρί, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σαρ-ε-Πολ, χωρίς να διευκρινίσει ποια ουσία χρησμοποιήθηκε ούτε ποιος πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από το επεισόδιο.

Ο Ναζαρί πρόσθεσε πως τα κορίτσια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, αλλά είναι σε «καλή κατάσταση». Δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Στο γειτονικό Ιράν, υπολογίζεται ότι 13.000 μαθήτριες έχουν αρρωστήσει από το Νοέμβριο σε περιστατικά δηλητηριάσεων σε σχολεία θηλέων.

Θεωρείται ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτού του είδους η επίθεση από τότε που οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021 και ξεκίνησαν την καταστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών.

Στα κορίτσια απαγορεύεται η εκπαίδευση πέραν της έκτης δημοτικού, συμπεριλαμβανομένου του πανεπιστημίου, και οι γυναίκες απαγορεύεται να εργαστούν στις περισσότερες θέσεις .

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ