Αδιανόητο: Οι ισχυροί άνεμοι… μετακίνησαν λίμνη κατά 3 χιλιόμετρα – Δείτε το βίντεο

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων (NPS) στις ΗΠΑ όταν διαπίστωσαν ότι ισχυροί άνεμοι στην Καλιφόρνια μετακίνησαν τη λίμνη Μάνλι στην Κοιλάδα του Θανάτου κατά περίπου τρία χιλιόμετρα βορειότερα.

Οι άνεμοι ταχύτητας έως και 65 χλμ/ώρα που έπνεαν από τις 29 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου άπλωσαν την επιφάνεια της λίμνης με αποτέλεσμα να καλύπτει μεγαλύτερο έδαφος, αλλά σε μικρότερο βάθος. Το φαινόμενο επιτάχυνε και την εξάτμιση με αποτέλεσμα τα νερά της λίμνης να είναι πιο ρηχά και πιο λασπωμένα σε σχέση με πριν. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η NPS απαγόρευσε τις βόλτες με κανό και βάρκες στη λίμνη.

John D Hallett / National Park Service

«Ήταν εκπληκτικό να βλέπουμε μια ολόκληρη λίμνη να μετακινείται» δήλωσε την Δευτέρα ο διευθυντής του Εθνικού Πάρκου της Κοιλάδας του Θανάτου, Mike Reynolds. «Αλλά τώρα το νερό στερεύει, αφήνοντας πίσω του λάσπες. Οι άνθρωποι πολύ, μερικές φορές σέρνοντας τις βάρκες τους. Αυτό αφήνει αποτυπώματα και σημάδια που πιθανότατα θα είναι ορατά για χρόνια».

«Αυτό δεν μας άφηνε άλλη επιλογή παρά να περιορίσουμε την κωπηλασία στην ιστορική λίμνη Μάνλι αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο Reynolds.

Σύμφωνα με το CNBC, η λίμνη Μάνλι είναι μια προσωρινή λίμνη που σχηματίζεται στην λεκάνη Badwater όταν βρέχει αρκετά για να καλύψει την αλυκή. Η λίμνη σχηματίστηκε ξανά ύστερα από δύο καταιγίδες που έφεραν ρεκόρ βροχών στην Κοιλάδα του Θανάτου: ο τυφώνας Hilary τον Αύγουστο και ο “ατμοσφαιρικός ποταμός” στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Μπορεί να νομίζετε ότι χωρίς απορροή υδάτων προς τη θάλασσα, η Κοιλάδα του Θανάτου θα είχε πάντα μια λίμνη. Αλλά αυτό είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός. Συνήθως η ποσότητα του νερού που εισρέει είναι πολύ μικρότερη από το ποσοστό εξάτμισης», δήλωσε η φύλακας του πάρκου Abby Wines.

Για σχεδόν ένα μήνα, οι επισκέπτες κατέκλυζαν το εθνικό πάρκο για να έχουν την ευκαιρία να κάνουν καγιάκ στη λίμνη Μάνλι. Και παρόλο που η κωπηλασία απαγορεύεται πλέον, η λίμνη θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πανέμορφο θέαμα μέχρι τον Απρίλιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ