Γιόρτασαν το ΟΧΙ στην Αυστρία

Γιόρτασαν το ΟΧΙ στην Αυστρία

 

Με πανηγυρική δοξολογία στον ελληνοορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στη Βιέννη και στη συνέχεια με τρισάγιο στην ελληνική «πτέρυγα» στο ιστορικό Νεκροταφείο Ζανκτ Μαρξ της αυστριακής πρωτεύουσας, ο Ελληνισμός της Αυστρίας τίμησε την επέτειο του «Όχι» στο φασισμό στις 28 Οκτωβρίου 1940.

Στη δοξολογία, την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, παρέστησαν εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών αρχών στην Αυστρία, με επικεφαλής τους πρέσβεις της Ελλάδας, Θεμιστοκλή Δημίδη και της Κύπρου, Κώστα Παπαδήμα, εκπρόσωποι των ομογενειακών φορέων καθώς και πολλά μέλη της ελληνικής παροικίας.

Στην ομιλία του στη δοξολογία, ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δημίδης, αναφέρθηκε στο έπος του 1940, στη σημαντική ιστορική στιγμή του Ελληνισμού, που, όπως είπε, με απαράμιλλο ηρωισμό και ανδρεία, ύψωσε το ανάστημά του υπερασπιζόμενος μέχρις εσχάτων την ελευθερία και ανεξαρτησία του.

Σύμπνοια, ομοψυχία και συσπείρωση όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού, εντός και εκτός συνόρων για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ενός λαού που αποδειγμένα χαρακτηρίζεται από αδάμαστο και δημιουργικό πνεύμα, είναι το μήνυμα της σημερινής επετείου, τόνισε ο Ελληνας πρέσβης.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Αρσένιος, τονίζοντας τη σημασία της σημερινής ελληνικής εθνικής επετείου, παρέπεμψε και στην προχθεσινή επέτειο Ανεξαρτησίας της Αυστρίας, η οποία, όπως σημείωσε αποτελεί για τον εδώ Ελληνισμό μια φιλόξενη, δεύτερη πατρίδα και ευχήθηκε, με τη βοήθεια του θεού, για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αυστρία, να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να πορευτεί η Ανθρωπότητα με ειρήνη και ομόνοια.

Το τρισάγιο, που τέλεσε μετά το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Αρσένιος, στον ελληνικό τομέα του ιστορικού Νεκροταφείου Ζανκτ Μαρξ, παρακολούθησαν πολλά μέλη της Ομογένειας και εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών αρχών στην Αυστρία, καθώς και πολυπληθής αντιπροσωπεία με μαθητές και μαθήτριες της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, του αρχαιότερου ελληνικού σχολείου στο εξωτερικό, με ιστορία 200 και πλέον χρόνων.

Στεφάνους στο κενοτάφιο του εθνεγέρτη και στρατιωτικού αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρου Υψηλάντη κατέθεσαν οι πρέσβεις της Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και εκπρόσωποι των ιστορικών Ελληνικών Κοινοτήτων Αγίου Γεωργίου και Αγίας Τριάδας.

Πέραν του Αλέξανδρου Υψηλάντη, δεκάδες Ελληνες ιστορικών οικογενειών είχαν ενταφιαστεί στο Νεκροταφείο Ζανκτ Μαρξ την εποχή της λειτουργίας του από το 1784 μέχρι το 1874, με τους τάφους του Υψηλάντη και των περισσοτέρων άλλων Ελλήνων, να βρίσκονται κοντά σε εκείνον του μεγάλου Αυστριακού μουσουργού Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ