Προκαλεί ο “αρχιτέκτονας της Γαλάζιας Πατρίδας”: Ελλάδα και PKK βάζουν τις πυρκαγιές

Σε μία άνευ προηγούμενου πρόκληση προχώρησε ο απόστρατος αντιναύαρχος και «αρχιτέκτονας» του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος κατηγόρησε δημόσια την Ελλάδα και το PKK για τις φωτιές στη γείτονα. Ο Γιαϊτζί ήταν καλεσμένος σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού TVNET και υποστήριξε ότι «οι πυρκαγιές δεν προκλήθηκαν από σύμπτωση ή αμέλεια. Υπάρχει πρόθεση εδώ. Το κράτος είναι αντιμέτωπο με μια σοβαρή τρομοκρατία, την τρομοκρατία Ελλάδας-ΡΚΚ».

Αναδημοσιεύοντας τις δηλώσεις του Γιαϊτζί η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Yeni Safak”, υποστηρίζει προκλητικά πως άνδρες του PKK, που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, έχουν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα για να βάζουν φωτιές σε τουρκικές περιοχές.

«Σύμφωνα με την έκθεση της SETA, κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου δολιοφθοράς των δασών, “τρομοκράτες” που είχαν εκπαιδευτεί σε καταυλισμούς στην Ελλάδα πάνω σε τεχνικά θέματα, όπως εκρηκτικά και ιδεολογικά προκάλεσαν πυρκαγιές ιδίως σε τουριστικές περιοχές της Τουρκίας. Από το 1994 και εντεύθεν, έχει αναφερθεί ευρέως στα ΜΜΕ ότι το ΡΚΚ έχει ξεκινήσει πυρκαγιές, ειδικά σε τουριστικές περιοχές της Τουρκίας» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 1995, συστάθηκε επιτροπή διαχείρισης κρίσεων στις πόλεις που αποτέλεσαν στόχο της καύσης 950 εκταρίων δάσους από το ΡΚΚ και τέθηκαν υπό έλεγχο οι είσοδοι και οι έξοδοι των δασών», συμπληρώνεται στο ρεπορτάζ που καταλήγει: «Τη δεκαετία του ’90, το ΡΚΚ συνέχισε τη δολιοφθορά των δασών, κυρίως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια μίας νύχτας το 1997, η “τρομοκρατική οργάνωση” έκαψε 650 εκτάρια δασικών εκτάσεων και 200 εκτάρια κήπων στην Αττάλεια και ταυτόχρονα επιχείρησε σαμποτάζ στη Μαναβγκάτ και το Μπελέκ. Δυστυχώς, δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις πυρκαγιές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ