Πέτερ ντε Βρις: Ποιος ήταν ο αστυνομικός ρεπόρτερ που υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με τίμημα τη ζωή του

Θλίψη και οργή προκαλεί ο θάνατος του διάσημου δημοσιογράφου Πέτερ Ρ ντε Βρις που έχασε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή μετά τη φονική επίθεση που δέχθηκε στις 6 Ιουλίου, στο Άμστερνταμ. Ο δημοσιογράφος δέχθηκε πυροβολισμούς στο κεφάλι σε δρόμο του Άμστερνταμ ενώ έφευγε από τηλεοπτικό στούντιο του RTL, όπου συμμετείχε σε εκπομπή. Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση αλλά στις 15 Ιουλίου υπέκυψε στα τραύματά του, πληρώνοντας με τη ζωή του το τίμημα για την αφοσίωση στη δουλειά του.

Ο ντε Βρις αφιέρωσε τη ζωή του στα ανεξιχνίαστα εγκλήματα, ενώ παρείχε στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων. Είχε ερευνήσει περισσότερες από 500 υποθέσεις και διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στη διαλεύκανση αρκετών “παγωμένων” φακέλων. Είχε γίνει γνωστός για τις έρευνές του που έχουν φέρει στο φως εγκλήματα του ολλανδικού υποκόσμου. Ήταν 64 ετών.

Ποιος ήταν ο Πέτερ Ρ. ντε Βρις

Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1956 στην Άαλσμιρ της Ολλανδίας. Πρόσθεσε στο όνομά του το Ρ. αντίστοιχο του μεσαίου ονόματός του “Ρούντολφ”, ώστε να ξεχωρίζει. Σε ραδιοφωνική συνέντευξη κάποτε είχε πει ότι διαφορετικά το όνομά του ήταν συνηθισμένο. Ξεκίνησε την καριέρα του στα 20 του χρόνια, το 1978, ως εκπαιδευόμενος στην De Telegraaf, τη μεγαλύτερη καθημερινή εφημερίδα της Ολλανδίας, στη Χάγη.

Αργότερα μετακόμισε στο Άμστερνταμ. Σταδιακά προχώρησε από τη γενική δημοσιογραφία στο αστυνομικό ρεπορτάζ καλύπτοντας μεγάλες ποινικές υποθέσεις και εγκλήματα στην Ολλανδία. Το 1987 παραιτήθηκε από την De Telegraaf και έγινε αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο περιοδικό Aktueel, το οποίο μετέτρεψε σε περιοδικό με έρευνα και ειδήσεις του αστυνομικού ρεπορτάζ. Η εκπομπή που παρουσίαζε από το 1995-2012 είχε καταγράψει ρεκόρ τηλεθέασης στην ολλανδική τηλεόραση. Το 2005 ίδρυσε το δικό του πολιτικό κόμμα το οποίο διέλυσε λίγο αργότερα.

Η απαγωγή του Χάινεκεν

Ήταν ακόμη νέος δημοσιογράφος το 1983 όταν παρακολούθησε την υπόθεση απαγωγής του Φρέντι Χάινεκεν, του μεγιστάνα της εταιρείας ζυθοποιίας. Μάλιστα, έγραψε δύο βιβλία με θέμα την απαγωγή αυτή και το ένα από αυτά που το έγραψε το 1987μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τίτλο “Kidnapping Freddy Heineken” και πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς.

Ο απαγωγέας Βίλεμ Χόλιντιρ καταδικάστηκε το 2014 για απειλές κατά της ζωής του ντε Βρις, ο οποίος βοήθησε την αστυνομία να εξιχνιάσει υποθέσεις για τις οποίες ο Χόλιντιρ τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Το 2008 κέρδισε διεθνές βραβείο Emmy στην κατηγορία επικαιρότητας για τις έρευνές του στην υπόθεση εξαφάνισης της έφηβης Νάταλι Χολογουέι στην Αρούμπα το 2005. Επί 17 χρόνια είχε τη δική του τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία συχνά συνεργαζόταν με τις οικογένειες θυμάτων σε ανεξιχνίαστες επιθέσεις.

Οι δολοφονίες που σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών έχουν γίνει πολύ συχνές στην Ολλανδία. καθώς πρόσωπα του υποκόσμου συγκρούονται για τις ζώνες επιρροής τους. Το 2019 ένας δικηγόρος σε μια ιδιαίτερα προβεβλημένη υπόθεση ναρκωτικών, στην οποία ο ντε Βρις ήταν σύμβουλος του βασικού μάρτυρα, δολοφονήθηκε με σφαίρες μπροστά από το σπίτι του στο Άμστερνταμ.

Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ