Νέο “χαστούκι” από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ερντογάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν την Τουρκία στη λίστα των χωρών που ενεπλάκησαν πέρσι στη χρησιμοποίηση παιδιών-στρατιωτών, θέτοντας για πρώτη φορά έναν σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ σε αυτόν τον κατάλογο. Η απόφαση της Ουάσινγκτον εκτιμάται ότι θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με την Άγκυρα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ετήσια έκθεση του για την Εμπορία Ανθρώπων (TIP) αναφέρει ότι η Τουρκία παρείχε “απτή στήριξη” στη μονάδα Σουλτάν Μουράντ στη Συρία, μια οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης την οποία υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό η Άγκυρα. Η Ουάσινγκτον ωστόσο λέει ότι η οργάνωση αυτή στρατολογεί και χρησιμοποιεί παιδιά-στρατιώτες.

Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε επίσης στη χρήση παιδιών-στρατιωτών στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα εργαστεί με την Άγκυρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα.

“Όσον αφορά ιδίως την Τουρκία (…) είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται” σε αυτόν τον κατάλογο, εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος. “Ως σημαντική περιφερειακή δύναμη και μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το ζήτημα, τη στρατολόγηση και χρήση παιδιών-στρατιωτών στη Συρία και τη Λιβύη”, πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει κάνει τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά και των Κούρδων της περιοχής που στηρίζονται από τις ΗΠΑ. Συχνά χρησιμοποιεί, εκτός από τις δικές της δυνάμεις, και μονάδες ένοπλων Σύρων μαχητών. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες κατηγορούνται από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από τα Ηνωμένα Έθνη ότι εξαπολύουν επιθέσεις, αδιακρίτως, εναντίον πολιτών, κάνουν απαγωγές και λεηλασίες. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει από την Άγκυρα να χαλιναγωγήσει αυτούς τους Σύρους αντάρτες, ωστόσο η Τουρκία απορρίπτει τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις “αβάσιμες”.

Η Τουρκία έχει επίσης αναμιχθεί στον πόλεμο της Λιβύης. Με τη στήριξή της Άγκυρας, η προηγούμενη κυβέρνηση (GNA) απέκρουσε την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που επιδίωκαν να καταλάβουν την Τρίπολη. Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης στηρίζονταν από την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Οι χώρες που μπαίνουν σε αυτή τη λίστα υπόκεινται σε περιορισμούς, σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας αλλά και την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, εκτός και αν εξαιρεθούν, με προεδρική απόφαση. Δεν είναι σαφές αν αυτοί οι περιορισμοί θα επιβληθούν αυτομάτως στην Τουρκία. Δεν είναι επίσης σαφές αν η κατάταξή της σε αυτή τη λίστα θα έχει κάποιες επιπτώσεις στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για να αναλάβει η Άγκυρα την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ