Σε αυτή τη χώρα κόβουν μισθούς και…τηλέφωνο σε όσους δεν εμβολιάζονται

Να κόψει το τηλέφωνο σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού απειλεί η επαρχία του Πακιστάν Παντζάμπ.

Ύστερα από πολλές εβδομάδες περιορισμών στη Παντζάμπ που αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία, με πρωτεύουσα τη Λαχώρη, το τρίτο κύμα της πανδημίας αρχίζει να σταθεροποιείται, όμως η ζήτηση για τα εμβόλια έχει ήδη ελαττωθεί. «Στην αρχή ήταν απλά μια πρόταση, όμως, καθώς ο κόσμος είναι πραγματικά διστακτικός, αποφασίσαμε να δράσουμε», είπε ο Χάμαντ Ράζα, ο εκπρόσωπος Τύπου των υγειονομικών υπηρεσιών της Παντζάμπ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημόσια υπηρεσία τηλεπικοινωνιών αναμένεται να αποφασίσει πώς θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο στην πράξη.

Η απειλή αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των πολιτών της Λαχώρης. «Θα είναι δύσκολο για εμένα, εάν δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω το τηλέφωνό μου… όμως φοβάμαι πραγματικά το εμβόλιο», λέει η Σάιμα Μπίμπι, μια οικιακή βοηθός.

Για να δώσουν κίνητρο στους πολίτες να εμβολιαστούν, τους υπόσχονται ότι θα μπορούν να πάνε στον κινηματογράφο, σε αίθουσες δεξιώσεων και σε χώρους λατρείας.

Σημειώνεται ότι η επαρχία Σιντ έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι δημόσιοι λειτουργοί που αρνούνται το εμβόλιο δεν θα πληρώνονται από την 1η Ιουλίου.

Το πρόβλημα των fake news

Στο Πακιστάν έχει εμβολιαστεί μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού. Με απλά λόγια έχουν χορηγηθεί περίπου 10,5 εκατομμύρια δόσεις σε μια χώρα με πληθυσμό 220 εκατ. κατοίκων, κι αυτό χάρη στη στήριξη, σε μεγάλο βαθμό, της Κίνας. “Αγκάθια” στην εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού αποτελούν οι ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειες, όπως και η παραπληροφόρηση, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια προκαλούν στειρότητα, ακόμα και θάνατο σε διάστημα δύο ετών από τον εμβολιασμό.

«Το εκπαιδευτικό επίπεδο στο Πακιστάν είναι πολύ χαμηλό και ορισμένοι διασπείρουν φήμες και παραπληροφόρηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαλμάν Χασέεμπ, πρόεδρος της Ένωσης νέων γιατρών του Πακιστάν.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί 21.500 θανάτους από την Covid-19 επισήμως, όμως αυτός ο αριθμός θεωρείται υποτιμημένος, λόγω της έλλειψης επαρκούς αριθμού διαγνωστικών τεστ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ