Λευκορωσία: Παιχνίδι κατασκοπείας με επίκεντρο την Αθήνα – Στόχευαν την Τιχανόφσκαγια και όχι τον δημοσιογράφο;

Ένα παιχνίδι κατασκοπείας με επίκεντρο την Αθήνα φαίνεται πως αποκαλύπτει η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair. Όπως αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, όλα μπλέκονται γύρω από το πρόσωπο της επικεφαλής του αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που ήρθε στη χώρα μας να μιλήσει στο φόρουμ των Δελφών.

Η κα. Τιχανόφσκαγια μίλησε στις 14 Μαΐου στο φόρουμ των Δελφών και είχε επταμελή αντιπροσωπεία, της οποίας μέλος δεν ήταν ο Ρομάν Προτασέβιτς παρά τα όσα έχουν ειπωθεί. Είχε έρθει χωριστά από την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Κάλυψε την παραμονή της στην Αθήνα και έφυγε μία εβδομάδα μετά απ’ αυτήν. Το ενδιαφέρον στοιχείο, σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου είναι ότι πιθανόν οι 4 άνθρωποι που ήταν στη χώρα μας και εκτέλεσαν την αποστολή της συμμετοχής στην «κρατική αεροπειρατεία», να μην στόχευσαν στον Προτασέβιτς, αλλά τη ίδια την επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία.

Και γιατί αυτό; Σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογου, η κα. Τιχανόφσκαγια επρόκειτο να φύγει στις 15 Μαΐου, μία μέρα μετά την ομιλία της στο φόρουμ των Δελφών, αλλά για κάποιο λόγο που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί, έφυγε την επόμενη μέρα σε διαφορετική κατεύθυνση από τους υπόλοιπους συνεργάτες της που γύρισαν στο Βίλνιους. Υπάρχουν πληροφορίες από διάφορες πρωτεύουσες που λένε ότι ο αρχικός στόχος 4 ανθρώπων δεν ήταν ο 26χρονος και η φίλη του που έκαναν διακοπές στην Ελλάδα, αλλά η ίδια η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια που με την αλλαγή των σχεδίων της χάλασε έναν μεγαλύτερο σχεδιασμό που αφορούσε την ίδια.

Έρευνα της ΕΥΠ για 3 άτομα στην πτήση του Προτασέβιτς

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ βρίσκεται η πτήση του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, η οποία αναγκάστηκε σε προσγείωση από τις Αρχές της Λευκορωσίας, προκειμένου να συλληφθεί ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφυγαν 126 επιβάτες και όταν προσγειώθηκαν εκτάκτως στο Μινσκ συνελήφθησαν ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός. Ωστόσο, στο Βίλνιους έφθασαν 121 επιβάτες, υπάρχουν δηλαδή ακόμη τρία άτομα των οποίων ο ρόλος τους ερευνάται. Πλέον η Ε.Υ.Π πραγματοποιεί έρευνα για να εντοπίσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα και τον ρόλο τους. Σύμφωνα με το OPEN, θα ζητήσει από το αεροδρόμιο οπτικοακουστικό υλικό για να δει ακριβώς πού βρισκόταν ο δημοσιογράφος μέσα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ποια άτομα βρίσκονται γύρω του και, εάν δεν την έχει ήδη, θα ζητήσει και τη λίστα των επιβατών της πτήσης.

Από το πρωί της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα για το πώς βρέθηκε στη χώρα μας και το πώς κινήθηκε ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ρομάν Προτάσεβιτς. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες φαίνεται πως βρέθηκε στη χώρα μας στις 9 Μαΐου. Οι ελληνικές Αρχές διαπίστωσαν πως ο δημοσιογράφος έφτασε στην Ελλάδα παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αλλά δεν ήταν δηλωμένος στην επίσημη αποστολή της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το OPEN, για πρώτη φορά οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως όπου βρισκόταν μαζί με την την αρχηγό της λιθουανικής αντιπολίτευσης. Από εκεί και πέρα οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στην Ακρόπολη, στο Πολυτεχνείο και φυσικά στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μετά την ολοκλήρωση του Φόρουμ πήγε στην Κρήτη για διακοπές με τη σύντροφό του και δεν έφυγε στις 16 Μαΐου με την αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ