Βραζιλία: Πρόστιμο στον Μπολσονάρου – Δεν τήρησε τα μέτρα προστασίας στην Πολιτεία Μαρανιάο

Πρόστιμο θα κληθεί να πληρώσει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐζ Μπολσονάρου, επειδή συγχρωτίστηκε με πλήθος άλλων ανθρώπων, χωρίς να φοράει μάσκα, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μαρανιάο.

Οι υγειονομικές αρχές του Μαρανιάο επέβαλαν πρόστιμο στον πρόεδρο «ο οποίος προκάλεσε συναθροίσεις χωρίς την παραμικρή υγειονομική προφύλαξη», εξήγησε ο αριστερός κυβερνήτης Φλάβιο Ντίνο σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Ο νόμος είναι ο ίδιος για όλους», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι στην Πολιτεία απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Το ακριβές ύψος του προστίμου θα καθοριστεί αφού ο Μπολσονάρου παρουσιάσει τα αντεπιχειρήματά του, όπως έχει δικαίωμα να κάνει μέσα σε διάστημα 15 ημερών. Ο νόμος προβλέπει ότι το πρόστιμο μπορεί να κυμανθεί από 2.000 μέχρι 2,5 εκατομμύρια ρεάλ (από 300 μέχρι 230.000 ευρώ).

Την Παρασκευή ο Μπολσονάρου συμμετείχε σε μια τελετή απονομής τίτλων ιδιοκτησίας σε αγρότες στην Ασαϊλάντια, 500 χιλιόμετρα από το Σάο Λουίς, την πρωτεύουσα του Μαρανιάο. Σ’ αυτήν τη φτωχική Πολιτεία εντοπίστηκαν την Πέμπτη τα πρώτα κρούσματα της ινδικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού στη Βραζιλία: ήταν έξι ναυτικοί που έφτασαν εκεί με ένα εμπορικό πλοίο με σημαία του Χονγκ Κονγκ.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στον επίσημο λογαριασμό του προέδρου στο Twitter ο Μπολσονάρου, χωρίς μάσκα, είναι περιτριγυρισμένος από ένα πλήθος ανθρώπων. Στην ομιλία του, στη συνέχεια, ο ακροδεξιός πρόεδρος χαρακτήρισε «κοντόχοντρο δικτάτορα» τον Φλάβιο Ντίνο, συγκρίνοντάς τον με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά κάνοντας λάθος στη χώρα: «Στη Νότια Κορέα (σ.σ. αντί για Βόρεια), ο δικτάτορας δεν είναι ένας κοντόχοντρος; Και στη Βενεζουέλα, δεν είναι ένας κοντόχοντρος, ο δικτάτορας; Και ποιος είναι ο κοντόχοντρος δικτάτορας εδώ, στο Μαρανιάο;», είπε στο πλήθος.

Αρνούμενος κατηγορηματικά την ιδέα οποιουδήποτε λοκντάουν, ο Μπολσονάρου έχει ήδη χαρακτηρίσει, πολλές φορές, «δικτάτορες» τους κυβερνήτες που έλαβαν περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Στη Βραζιλία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 440.000 άνθρωποι λόγω της πανδημίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ