Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Οι “μαύρες μέρες θλίψης” μετά τον θάνατο της Νταϊάνα – Σκληρή ανακοίνωση για το BBC

Στη Σκωτία βρέθηκε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπου, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έρευνας που καταδίκασε το BBC για την εξαπάτηση της πριγκίπισσας Νταϊάνα από τον Μάρτιν Μπασίρ, ο Δούκας του Κέμπριτζ είπε πως θυμήθηκε τις μαύρες μέρες της θλίψης για τον χαμό της μητέρας του. Ο Ουίλιαμ εκμυστηρεύτηκε ότι ήταν στο Μπαλμόραλ στη Σκωτία όταν έμαθε ότι η μητέρα του σκοτώθηκε το 1997, αλλά, όπως πρόσθεσε, βρήκε παρηγοριά και ανακούφιση στη σκωτσέζικη εξοχή όταν πενθούσε. Αλλά τόνισε αυτές οι οδυνηρές αναμνήσεις ήρθαν μαζί με μεγάλη χαρά επειδή στη Σκωτία και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους, συνάντησε τη νυν σύζυγό του Κέιτ Μίντλετον.

Πριν από δύο ημέρες, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εξαπέλυσε “πυρά” κατά του BBC σχετικά με τη συνέντευξη της μητέρας του στον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ, σημειώνοντας ότι “οι αποτυχίες του BBC συνέβαλαν σημαντικά στο να αυξηθεί η παράνοιά της και στο να επιδεινωθεί η σχέση των γονιών του.

Μετά την έρευνα κατά την οποία αποδείχθηκε ότι το BBC έπεσε κάτω από τα στάνταρ του. ο πρίγκιπας Ουίλιαμ τόνισε ότι θλίβεται πολύ που η Νταϊάνα δεν θα μάθει ποτέ ότι εξαπατήθηκε. Πρόσθεσε ότι η μητέρα του δεν εξαπατήθηκε μόνο από έναν αδίστακτο δημοσιογράφο αλλά και από τα αφεντικά του BBC. Η Μητροπολιτική Αστυνομία είπε ότι θα αξιολογήσει τη νέα έρευνα αφού προηγουμένως είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει σε εγκληματική έρευνα.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ήταν μόλις 13 χρονών όταν χώρισαν οι γονείς του. Ήταν εκείνος που ήταν πάντα κοντά στη μητέρα του, εκείνος που την παρηγορούσε μετά τους καβγάδες με τον πατέρα του, εκείνος που της έσπρωχνε τα χαρτομάντηλα κάτω από την πόρτα καθώς εκείνη έκλαιγε κλεισμένη στο μπάνιο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Ουίλιαμ: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Λόρδο Ντάισον και την ομάδα του για την έκθεση. Είναι καλοδεχούμενο ότι το BBC αποδέχεται πλήρως τα ευρήματα του Λόρδου Ντάισον. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι υπάλληλοι του BBC είπαν ψέματα και χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα για να διασφαλίσουν τη συνέντευξη με τη μητέρα μου. Έκαναν ψευδείς ισχυρισμούς για τη βασιλική οικογένεια που έπαιξαν με τους φόβους της και προκάλεσαν την παράνοια, επέδειξαν θλιβερή ανικανότητα κατά τη διερεύνηση παραπόνων και ανησυχιών σχετικά με το πρόγραμμα και κάλυψαν όσα γνώριζαν από την εσωτερική τους έρευνα. Κατά την άποψή μου, ο δόλιος τρόπος που έγινε η συνέντευξη επηρέασε ουσιαστικά αυτό που είπε η μητέρα μου. Η συνέντευξη συνέβαλε σημαντικά στην επιδείνωση της σχέσης των γονιών μου και έκτοτε έβλαψε αμέτρητους άλλους. Προκαλεί απερίγραπτη θλίψη να ξέρουμε ότι οι αποτυχίες του BBC συνέβαλαν σημαντικά στον φόβο, στην παράνοια και την απομόνωσή τη, απ’ ό,τι θυμάμαι από αυτά τα τελευταία χρόνια μαζί της. Αλλά αυτό που με λυπεί περισσότερο είναι ότι εάν το BBC είχε ερευνήσει σωστά τις καταγγελίες και τις ανησυχίες που τέθηκαν για πρώτη φορά το 1995, η μητέρα μου θα ήξερε ότι είχε εξαπατηθεί. Εξαπατήθηκε όχι μόνο από έναν αδίστακτο δημοσιογράφο, αλλά και από τα αφεντικά του BBC που κοίταξαν από την άλλη πλευρά αντί να κάνουν τις δύσκολες ερωτήσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το πρόγραμμα Panorama δεν έχει καμία νομιμότητα και δεν πρέπει να προβληθεί ποτέ ξανά. Καθιέρωσε ουσιαστικά ένα ψευδές αφήγημα το οποίο, για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, έχει εμπορευματοποιηθεί από το BBC και άλλους. Αυτό το αφήγημα πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί από το BBC και από οποιονδήποτε άλλο που έχει γράψει ή σκοπεύει να γράψει για αυτά τα γεγονότα. Σε μια εποχή ψευδών ειδήσεων, η δημόσια ραδιοτηλεόραση και ο ελεύθερος Τύπος δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικά. Αυτές οι αποτυχίες, που επισημάνθηκαν από ερευνητές δημοσιογράφους, όχι μόνο απογοήτευσαν τη μητέρα μου και την οικογένειά μου, απογοήτευσαν επίσης το κοινό.

Σε μια νέα εξέλιξη, την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του λονδρέζικου μουσείου National Gallery υπέβαλε ο Τόνι Χολ, που ήταν διευθυντής σύνταξης του BBC όταν μεταδόθηκε η συνέντευξη της Νταϊάνα το 1995. «Παραιτήθηκα σήμερα από τη θέση μου ως προέδρου της National Gallery», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Τόνι Χολ.

Υπενθυμίζεται πως έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, περίπου ένα τέταρτο του αιώνα μετά τη διάσημη αυτή συνέντευξη στην οποία η Νταϊάνα προέβη σε εξομολογήσεις για τον αποτυχημένο γάμο της, κατήγγειλε τις “παραπλανητικές” μεθόδους που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος Μάρτιν Μπασίρ, ηλικίας 58 ετών σήμερα. Ο τελευταίος είχε χρησιμοποιήσει πλαστά έγγραφα προκειμένου να πείσει τη σύζυγο του πρίγκιπα Καρόλου να παραχωρήσει τη συνέντευξη, μια τεράστια δημοσιογραφική επιτυχία για το BBC. Στη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης, η Lady Di είχε πει πως υπήρχαν «τρεις άνθρωποι» στον γάμο της, αναφερόμενη στη σχέση του Καρόλου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και παραδεχόταν ότι και η ίδια διατηρούσε μια σχέση. Στην έκθεσή του ο πρώην δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου Τζον Ντάισον επέπληξε το BBC για τη διαχείριση της υπόθεσης.

Ο πρώην γενικός διευθυντής, Τόνι Χολ, ο οποίος την εποχή της συνέντευξης ήταν διευθυντής σύνταξης, ζήτησε προχθές συγγνώμη, παραδεχόμενος ότι η εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε το 1996 «ήταν πολύ πιο κάτω» από τις απαιτούμενες προδιαγραφές και πως «θα μπορούσαν και έπρεπε να είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα μετά τις διαμαρτυρίες για τη στάση του Μάρτιν Μπασίρ”. Παραδέχθηκε ότι είχε “άδικο που έδωσε στον Μάρτιν Μπασίρ το πλεονέκτημα της αμφιβολίας”.

Σήμερα, ο Τόνι Χολ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την θέση του στη National Gallery την οποία κατείχε από τον Ιούλιο του 2020, επειδή το να παραμείνει σε αυτήν “θα εξέτρεπε την προσοχή από έναν θεσμό τον οποίο έχει στην καρδιά του”.

Η έκθεση υπογραμμίζει τις ευθύνες του ισχυρού βρετανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού ομίλου, τον οποίο κάλεσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να λάβει «όλα τα δυνατά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι τίποτα τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί”.

Οι εξομολογήσεις της Νταϊάνα οδήγησαν στο διαζύγιο του Κάρολου και της Νταϊάνα, η οποία σκοτώθηκε λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα στο Παρίσι σε τροχαίο δυστύχημα ενώ την καταδίωκαν παπαράτσι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ